Lukas

5 consells útils per separar-vos quan van de colònies

Passar una o més nits fora de casa pot provocar-los angoixa. Com ho podem acompanyar?

Lukas
Època de colònies. Hi ha criatures que viuen a molta il·lusió i curiositat l'aventura que suposa passar una o més nits fora de casa amb els seus companys/es de classe. Però també n'hi ha d'altres que senten angoixa o por pel fet de separar-se de la família.

I és que pot arribar a ser tot un repte per a una criatura adaptar-se a un nou espai i a unes rutines diferents a les de casa. Sobretot si implica la nit, un dels moments més sensibles per als infants. Com podem acompanyar-los des de casa?


Parla de les seves pors i preocupacions. És important que les criatures expressin què els angoixa d'aquesta experiència. És el fet de marxar lluny? De no tenir a prop el pare o la mare? De no estar acostumats a dormir en un llit que no sigui el seu?
 
El primer pas per poder transitar una emoció és poder-hi posar paraules. Si fem veure que aquesta angoixa o por no existeix, ben al contrari de fer-la desaparèixer, el que estem fent és que la visqui de forma silenciosa i sense acompanyament. 

Comparteix amb el/la mestre/a el malestar del teu fill/a. En aquestes situacions és molt important la comunicació amb l'escola, i sobretot amb la persona que els acompanyarà. Fer-la partícip de les emocions del nostre fill/a és fonamental perquè pugui empatitzar amb ell/a durant la sortida i acompanyar-lo.

A més, es poden buscar fórmules conjuntes perquè en cas que la criatura ho passi malament perquè trobi molt a faltar la família pugui tenir-hi un breu contacte telefònic. O, per exemple, pactar amb el/la mestre/a que pugui dur un objecte de casa que el doni seguretat a l'hora d'anar a dormir, per exemple.   


Transmet-los seguretat i apodera'ls. Els adults també podem sentir angoixa per separar-nos dels nostres fills, sobretot si no estem acostumats/des a passar nits sense ells. O, fins i tot, si tenim mal record d'aquestes experiències quan érem petits. És important identificar-ho i ser conscients que aquesta és una emoció nostra i que, en cap cas, hem d'abocar-los-hi a ells perquè els condicionarem el seu benestar.

Ben al contrari, hem de transmetre'l seguretat i confiança en l'experiència que viurà i en les persones que l'acompanyaran. Explica-li quan us retrobareu i el que fareu quan torneu a estar junts perquè pugui visualitzar no només la separació, sinó també el retrobament. 

Apodera'ls també perquè quan sentin malestar o no estiguin a gust puguin comunicar-ho a les persones adultes que els acompanyin. És important que prenguin consciència que poden compartir els seus sentiments amb el/la mestre/a.  

Feu els preparatius junts. Una bona manera de relativitzar la desconnexió que poden sentir pel fet de marxar de casa és iniciar el procés en família. Dedicar una estona a fer els preparatius de forma conjunta. Anar a comprar junts allò ens falti, triar la roba i els objectes que durà, i fer la motxilla.   

 I... molta imaginació! Si el teu fill/a segueix vivint amb angoixa la separació, empesca't recursos que puguin ajudar-lo/a. Pot endur-se un objecte (pot ser una polsera, una manualitat que hàgiu fet junts, un dibuix,...) que el/la faci sentir connectat/da amb tu encara que estigueu lluny. 


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres