iStock

Es fa pipí al llit... m'he de preocupar?

Parlem sobre enuresi nocturna amb el doctor Oscar Sans, pediatra especialista en trastorns de son

per Alba Carreres
iStock
L'enuresi nocturna és la incontinència urinària intermitent que es produeix durant el son. Afecta entre el 10 i el 13% dels infants majors de sis anys, majoritàriament en nens, segons afirmen des de l'Associació Espanyola de Pediatria.

No hi ha massa consens sobre quan es considera que hi ha enuresi. Hi ha literatura que apunta quan es presenta dues vegades a la setmana i d'altres que una a la setmana i la teoria més acceptada és de quatre vegades al mes. 


Hi ha factors que incrementen aquesta incontinència urinària: El naixement d'un germà/na, el fet de treure bolquers sense respectar el ritme de maduració de cada infant, la ingesta de líquids abundants abans d'anar a dormir, la poliúria nocturna, la disminució de la capacitat vesical, i/o factors psicològics o que hagin passat durant el dia poden influir en tot plegat.

De fet, segons ens explica el Dr. Sans, les ganes de fer pipi poden desencadenar a algunes criatures fins i tot somnambulisme: "L'enuresi nocturna es considera com una parasòmnia en tant que la bufeta envia un senyal al cervell, però aquest no atén al senyal de la bufeta, el son és molt profund i no arriba a produir-se un despertar", explica. 


Caldrà també fixar-se en quins dies sol passar: si hi ha hagut un problema a l'escola, si l'infant està nerviós per algun esdeveniment proper, si hi ha hagut ingesta de molt de líquid... Tot i això sovint hi sol haver-hi una part hereditària: la majoria d'infants que se'ls escapa el pipí al llit tenen almenys un progenitor que tenia el mateix problema quan era un infant. 


Més enllà dels 6 anys és quan el doctor considera que es pot començar a fer algun tractament per part del/de la pediatra, i si fos indicat, per part de la unitat de trastorns del son. Si es produeix el fet és important no enviar missatges negatius tipus: "una altra vegada?" o "fes pipí ara que si no et pixaràs" o culpar a l'infant: "mira què has fet!".

Des de l'Hospital Sant Joan de Déu recomanen protegir el llit, tenir una actitud positiva, fer una rutina de demanar a l'infant si té pipí abans d'anar a dormir i consultar a un/a pediatre/a si hi ha canvis en la quantitat i la freqüència d'orina durant el dia, dolor a la micció, goteig constant, canvis en l'estat d'ànim o humitats nocturnes. 

També demanen no col·locar alarmes per l'enuresi pel nostre compte i en cas de qualsevol dubte consultar amb el seu o la seva pediatra.  
Arxivat a:
SalutSonGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres