Abdurahman Isei

Terrors nocturns: què són i què cal fer?

En parlem amb el Dr. Oscar Sans, especialista en trastorns del son de l'Hospital Sant Joan de Déu

per Criar.cat
Abdurahman Isei
Es desperta a mitjanit? Cridant? Suant? No s'adona que ho fa? Pot ser que sigui un terror nocturn? El Dr. Oscar Sans de la Unitat de Trastorns del Son de l'Hospital Sant Joan de Déu ens explica què és un terror nocturn i què podem fer per no allargar l'episodi i acompanyar-los.

Els terrors nocturns són despertars incomplets que formen part del desenvolupament normal dels infants. Són un tipus de parasòmnies, és a dir episodis indesitjats en context de son. N'hi ha de dos tipus: aquells que succeeixen en el son no REM (el que ens serveix per descansar d'allò que hem fet durant el dia, coincideix amb la primera part de la nit) i els que passen en son REM (quan el cervell aprofita per posar ordre a tot el que fem, a la segona part de la nit).


Les que succeeixen en aquesta primera fase no REM es divideixen en tres: Els terrors nocturns, els despertars confusionals i el somnambulisme. Aquells que succeeixen durant la segona part de la nit, en la fase REM son els malsons. Com els distingim?

Terrors nocturns: despertars amb crits, plors, suors i taquicàrdia. L'infant et mira però no et veu, i és que realment no està despert. Tot i que el veiem amb molta angoixa en el fons res dolent li passa.


Despertar confusional: Es desperta, s'incorpora, obre els ulls i es torna a dormir.

Somnambulisme: Quan sembla que estigui despert, surt corrents o caminant de l'habitació, però realment està dormint.

A quina edat n'hi solen haver més? A partir dels 2-3 anys, però poden aparèixer abans. Si succeeixen de manera esporàdica no passa res. Si apareixen més de tres en una nit o diverses vegades a la setmana cal consultar-ho amb el/la pediatra.

Amb què tenen a veure? Hi ha una part de component genètic. Se sap que Aproximadament un 20% dels infants en té i a mesura que el cervell madura van desapareixent. En edat escolar hi ha un 5-10% dels infants que en tenen i un 1% en edat adulta. Hi ha un component també d'higiene de son i és un tipus de trastorn que va relacionat amb no dormir prou. 

Com els hem d'acompanyar? És important no interactuar massa amb ells, no preguntar-los res ni encendre el llum, perquè podríem allargar l'episodi. Els podem abraçar i acompanyar, mirar que no hi hagi res amb què es puguin fer mal. Hi ha infants que es posen nerviosos i fins i tot violents i cal esperar que s'acabi l'episodi (poden durar entre 10 i 20 minuts).

Com ho podem distingir d'una crisi epilèptica? El primer que hem de saber és que és molt més freqüent que sigui un terror nocturn que una crisi i per tant, no ens hem d'espantar. Les crisis epilèptiques es diferencien dels terrors nocturns perquè poden aparèixer diverses vegades durant la mateixa nit (3,4, o 5 vegades) i són molt iguals, tenen patrons de repetició. Si veiem que això passa cal consultar-ho amb un/a pediatre/a.

Quan han de dormir els infants per evitar els terrors nocturns? La teoria diu que els infants menors d'un any han de dormir 14 hores, entre 3 i 5 anys de 10 a 12 hores, en edat escolar 10 hores i adolescents 9 hores. A la pràctica hem de veure que l'infant estigui vital durant tot el dia i no s'aixequi cansat.

La quantitat de son és important però també la qualitat. Hi ha factors com per exemple en nadons els refluxos, i en infants més grans els roncs, o bé enuresi nocturna que poden alterar aquesta qualitat de son i també cal tenir-ho present.
 


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres