Andrew Seaman

Així impacta la calor extrema en les criatures

Ja hi ha dades que evidencien que els infants són especialment vulnerables a les onades de calor

Andrew Seaman
per Criar.cat
Onades de calor com la que estem patint, i que previsiblement aniran a més amb el canvi climàtic, tenen un impacte sever en les criatures. De fet, alguns estudis apunten que l'efecte és més greu en infants que no pas en persones adultes. Per què? Per una banda, per les característiques físiques i, per l'altra, pels patrons d'activitat. 

Una investigació recent difosa per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) revisa per primera vegada els efectes de les altes temperatures en les persones menors de 18 anys i s'associen a un nombre més gran de visites d'infants i adolescents als hospitals. De fet, al voltant del 12% de les visites a Urgències es podien atribuir a la calor.


Els principals motius d'assistència mèdica són els cops de calor i la fatiga per calor, però també infeccions intestinals bacterianes, possiblement relacionades amb canvis d'hàbits vinculats a la temperatura, per exemple, per consum d'aliments no refrigerats i en un estat no òptim.


L'estudi també analitza un increment d'hospitalitzacions per malalties del sistema circulatori, comunitari i nerviós durant els períodes de calor extrema.

A nivell mundial, s'estima que els nens i nenes suporten el 88% de la càrrega de malalties deguda al canvi climàtic, afectant especialment els infants en situació de pobresa.

Més enllà de les afectacions en termes de salut, les onades de calor també tenen un impacte important en la rutina escolar. Estudis també han provat que la calor inhibeix l'aprenentatge, i que en casos extrems és especialment perjudicial. Per aquest motiu, apunten que és important que els espais escolars estiguin condicionats i preparats per suportar també altes temperatures.


Certament, no es té coneixement encara de l'efecte a llarg termini de l'exposició a aquest tipus de fenomens extrems durant la infància. Tanmateix és important prendre'n consciència i prevenir de la calor a les criatures pels greus efectes provats a curt termini.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres