Engin Akyurt

Si has de demanar la baixa per Covid, t'expliquem com

No cal acreditar un test positiu ni assistir al metge

per Criar.cat
Engin Akyurt
La setena onada de la Covid continua a Catalunya. En l'actual context de pressió als CAP, s'ha reactivat el sistema de baixes automàtiques per simptomatologia compatible amb Covid-19.

La baixa es podrà sol·licitar a través de l'aplicació de La Meva Salut i no caldrà un test positiu de coronavirus. La durada general serà de cinc dies, sempre que no canviï la situació del malalt.


Com he de demanar la baixa?

Les baixes es podran demanar via La Meva Salut o via "programació per motius", Salut activarà un mecanisme per demanar la baixa. L'usuari trobarà una opció de "baixa per simptomatologia compatible amb Covid-19".


Tindrà una durada de cinc dies i, aleshores, generarà una alta automàtica. L'usuari podrà demanar l'alta abans o podrà demanar allargar la baixa. Serà una baixa mèdica i en qualsevol moment el professional sanitari podrà contactar amb el malalt. 


 Com s'acrediten els símptomes?

No cal un test positiu, sinó que si una persona està malalta i té simptomatologia típica de la Covid -febre, tos, cansament generalitzat...-, no pot anar a treballar i no pot fer teletreball.

Per sol·licitar la baixa, s'obrirà una pestanya en què l'usuari haurà de detallar què li passa. No serveix explicar que hi ha un test positiu, sinó que s'ha d'explicar quins símptomes hi ha, si es troba malament i per què. Això es traslladarà als professionals i des d'allà es generarà la baixa, que estarà autolimitada en el temps.

Quan passin els cinc dies de baixa estàndard -el temps en què s'acostuma a resoldre la Covid-, l'usuari rebrà un correu o SMS en què se li dona l'alta. Si el pacient encara no es troba bé, ha d'anar al CAP o consultar el metge.

El mètode simplifica el procediment administratiu; "No obliguem a una presencialitat que no es bona ni per l'usuari ni pels facultatius", argumenten des de Salut. Aquest mecanisme exigeix "corresponsabilitat" de la població. "Esperem que siguin les persones que realment estan malaltes les que accedeixin a aquesta via", demanen. La mesura serà temporal i s'allargarà mentre duri el pic de l'onada. 

La baixa serà "coneguda" pel metge de capçalera, però no la donarà aquest metge. Qui gestionarà la baixa serà directament l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM). El professional, si no hi ha cap problema, no haurà de fer res, però en tot moment podrà contactar amb el malalt -per saber com està o com evoluciona- o el malalt podrà contactar amb el metge -en cas que, per exemple, ja es trobi bé o, pel contrari, hagi empitjorat-.
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres