Gaspar Zaldo

Llavis morats a l'aigua: què indiquen i per què passa?

T'expliquem com funciona aquest mecanisme del cos

23 d'agost de 2022 a les 08:00h
Gaspar Zaldo
A l'estiu, les criatures passen llargues estones a l'aigua per esquivar la calor i és bastant habitual que n'acabin sortint amb els llavis blaus o morats. Què ho fa? La resposta és senzilla: es produeix una vasoconstricció derivada de la baixa temperatura a la qual han estat exposades que fa que arribi menys sang a determinades zones i, per tant, perdin el seu característic color rosat.

El procés s'anomena cianosi i en aquests casos és transitori. Succeeix quan en una determinada part del cos (dits, peus, llavis o pell, en general) no li arriba prou oxigen a causa de la disminució de la mida dels vasos sanguinis que distribueixen la sang a la zona.


No deixa de ser una resposta fisiològica del cos per intentar mantenir la temperatura en disminuir la quantitat de sang que discorre a nivell perifèric per redistribuir-la cap als òrgans més importants com el cor o els pulmons. 

En aquests casos no ens hem de preocupar. El que cal és protegir-se del fred. Així, quan la temperatura de la zona augmenta, la zona recupera el color.


Ara bé, el fred pot no ser l'única causa per la qual els nostres llavis poden adquirir una tonalitat semblant. També pot ser el resultat d'un problema a nivell pulmonar o cardíac, entre d'altres. Per aquest motiu, si detectem aquest canvi de coloració fora d'un context de fred, cal consultar-ho amb professionals. 


I és que els llavis morats o cianosi labial pot ser causada per diferents malalties que cursen amb un dèficit d'oxigen al nostre organisme. Entre elles, malalties de l'aparell respiratori (MPOC, asma, tromboembolisme pulmonar, pneumònies….) o cardiovascular (insuficiències cardíaques, anomalies congènites…). A més d'aquestes causes n'hi pot haver d'altres com són intoxicacions, sobredosi de medicaments o anèmia. 
Arxivat a:
EstiuGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Barcelona
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Hugo Fernández
per Irene Ramentol
Amb aquesta eina podràs anotar les extraescolars o qualsevol activitat setmanal
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
per Irene Ramentol
Quan comença i acaba el curs 2023-24? Quan seran les vacances de Nadal i Setmana Santa?
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres