Tens dret al permís de paternitat encara que el fill neixi mort

El TSJC ha donat la raó al pare de l'Àlex, un infant que va néixer mort a la setmana 36 de gestació

14 de novembre de 2022 a les 09:34h
per Criar.cat
La Sònia tenia una cesària programada per la setmana 36, però sis dies abans va començar a sagnar i a l'hospital li van detectar un despreniment de la placenta. Tot i la cesària d'urgència, l'Àlex, el seu fill, va néixer mort

"Ens el van donar, l'abraçàvem i no vaig pensar ni per un moment que em denegarien la paternitat, o el dret a plorar", explica el Pablo, el pare, al 3/24.


L'empresa del pare li va tramitar la baixa de paternitat però la Seguretat Social li deia que no hi tenia dret perquè el nadó havia nascut mort. Al·legaven que si el nadó hagués viscut durant un minut, sí que hauria tingut dret al permís.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a la família, que asseguren, arribaran fins on faci falta. El gener del 2022 un jutjat de Mataró ja els va donar una resposta favorable.


I ara l'alt tribunal ha confirmat la sentència, però la família no sap ni com ni quan podrà obtenir el permís. "Per mi ja és tard, explica el Pablo, però està decidit a continuar amb l'esperança de poder ajudar a altres famílies amb aquesta situació".

Actualment, a Catalunya hi ha 3 dies de permís retribuït per la dona (el màxim permès per la legislació espanyola), en cas d'interrupció voluntària o involuntària de l'embaràs a partir de la sisena setmana de gestació i abans del dia 180.

A partir d'aquí, ja hi ha prevista una baixa per incapacitat temporal per la mare. Els sindicats demanen que sigui accessible també per un altre familiar de primer grau, sigui o no sigui la parella per tenir cura de la dona.


Aquesta sentència genera un precedent i és clau per acompanyar el dol que representa el fet que un fill o filla neixi mort. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Barcelona
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Hugo Fernández
per Irene Ramentol
Amb aquesta eina podràs anotar les extraescolars o qualsevol activitat setmanal
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
per Irene Ramentol
Quan comença i acaba el curs 2023-24? Quan seran les vacances de Nadal i Setmana Santa?
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres