Jugar i Jugar

Joguines per Nadal que hi jugaran durant anys

Les especialistes en joc de Jugar i Jugar ens han seleccionat les millor joguines versàtils i evolutives per edats

14 de desembre de 2022 a les 08:00h
Jugar i Jugar
per Alba Carreres
Quantes vegades us ha passat allò de comprar una joguina i que hagi quedat arraconada en un armari? Han jugat cinc minuts i ja no li han tornat a fer gens de cas... Quantes vegades has tingut la sensació que no l'han fet servir tant com esperaves?

A Criar.cat apostem per l'ús conscient de les joguines i perquè no quedin oblidades en un racó de les llars. Per això hem volgut demanar a Jugar i Jugar, especialistes amb joc, un recull de les millors joguines evolutives, perquè no només satisfacin les necessitats immediates de les nostres criatures, sinó que puguin seguir sent útils en futures etapes maduratives

La Carmen Granados i la Clàudia Díaz, especialistes en joc, fa 15 anys descobreixen joguines úniques (Montessori, Pikler, Reggio Emilia, Waldorf i molt més). I ens han preparat una selecció de joguines ideals segons l'edat per aquest Nadal.

Són sobretot joguines pensades perquè puguin treure'ls tot el suc que vulguin: versàtils, un must per estimular la imaginació i el joc que els acompanyaran durant la creixença. 

Podeu consultar les joguines per franges d'edat, tot clicant al carrusel que teniu just a sota, o bé fer una ullada a tota la selecció de productes a continuació.
 

Us animem també a seguir de ben a prop Jugar i Jugar i les seves xarxes socials, on descobreixen propostes úniques i exposen les possibilitats de joc indicant les edats recomanades segons els interessos de cada infant.


Joguines per a nadons

Sovint, durant aquesta primera etapa reben regals que no s'adapten prou a les seves necessitats sensorials, o bé que tenen un ús limitat pel que fa al temps de joc. És per això que les expertes de Jugar i Jugar ens proposen joguines per experimentar i tocar, amb les mans, amb la boca o bé amb el cos.

Alguns dels elements que se'ls pot oferir, i que et serviran més temps del que et penses, són els cons pel joc heurístic, els doudous (com aquest tan xulo de pastanaga 2 en 1 que ens proposen), jocs d'encaixos i classificació, materials Montessori per nadons, la pilota Oball, o joguines orgàniques com aquestes.  

A continuació, una explicació de cada joguina i de l'ús o el benefici que els pot aportar: 


 Cons pel joc heurístic. Un material no estructurat que es pot fer servir de mil maneres i que fomenta la imaginació. Igual funciona pel joc heurístic com pels minimons o per experimentació sensorial. Aquests cons més endavant poden ser personatges, monedes d'intercanvi o peces per fer una torre. Són recomanats a partir de 6 mesos i es venen per 1 euro la unitat.
 


 Doudou de pastanaga 2 en 1. Es tracta d'un doudou que, a més, és mossegador. Consta de dues parts: una suau de mussolina de doble capa i l'altra d'unes pastanagues fabricades amb cautxú natural 100%, lliure de PVC, ftalats i nitrosamines i BPA FREE. És especial per calmar les genives durant el procés de dentició, però també pot ser un bon company pel joc simbòlic. Es recomana a partir dels 3 mesos i fins als 3 anys.
 


 Gran joc d'encaixos i classificació. Un joc per classificar i encaixar amb una gran base de fusta i molts elements per experimentar, classificar, organitzar en files... I més endavant pot servir per aprendre a contar o muntar una paradeta. Dels 8 mesos als 3 anys.
 


 Kit 10 materials Montessori per a nadons. Conjunt de materials basats en Maria Montessori, ideals per la panera del tresor o per un cistell. A partir dels tres mesos els materials ideals són els cascavells, pilotes i discs per agafar, o l'anella amb les cintes de colors. A partir dels cinc mesos es recomana el mossegador, la tela amb textures, o la cullera de fusta. Als vuit mesos es pot complementar tot aquest material amb l'ou de fusta i la copa i la bossa de cotó orgànic. Més endavant pot tenir una segona vida amb el joc simbòlic. 
 


 Pilota per nadons OVALL. Una pilota especial per a bebès que s'ha convertit en un bàsic. És molt flexible i resistent, i es pot rentar amb aigua i sabó. A més, els 32 forats amb forma hexagonal permeten al nadó agafar-la amb facilitat i experimentar i explorar amb aquesta joguina.  
 


 Joguina orgànica d'activitats per a nadons. Un ninot molt bonic que permet al nadó explorar i jugar de moltes maneres. Es pot fer lliscar l'anella, tocar les etiquetes i descobrir diferents tipus de roba, observar i reconèixer els estampats, tapar i destapar, plegar i desplegar. És fabricat a Barcelona i de cotó orgànic. I pot acompanyar-los a l'hora de dormir i facilitar el canvi d'habitació o dormir al seu llitet. 
 


 Més joguines per a nadons a Jugar i Jugar



Joguines per nens i nenes de 1 a 2 anys

En aquesta etapa les criatures continuen sent molt sensorials, però ja no només amb les coses de l'entorn que els envolta: comencen a caminar i ho imiten tot. És per això que la majoria de joguines que s'han seleccionat en aquest apartat estan pensades en aquesta base sensorial, però a més aporten un llarg recorregut també pel que fa a l'etapa de joc simbòlic.  


 Blocs sensorials. Blocs de fusta amb elements al seu interior, per poder observar i experimentar amb diferents textures. Pot ser un element fantàstic per combinar amb una taula de llum o projector d'opacs. Recomanat a partir dels 18 mesos.  
 


 Caixes amb encaixos i tanques Montessori. Conjunt de caixes bàsiques de la metodologia Montessori. Aquest kit és especialment recomanable perquè cada caixa és independent i permet explorar-la amb comoditat fomentant l'autonomia. Pot servir més endavant com a amagatall o pel joc simbòlic.
 


pula metàl·lica de psicomotricitat. Una estructura ideal per jocs de grimpar, equilibri i per penjar-se i estirar-se. Ideal tant per interior com per exterior. Tot i que no és una estructura massa gran ofereix un bon suport per jugar de manera segura. Es recomana a partir dels dos anys i en podran gaudir durant molt de temps.
 


 Estris de neteja infantils. Durant aquesta època sovint imiten el que fem les persones adultes, i aquests estris de neteja segur que li encanten! Inclou tot el necessari perquè també puguin col·laborar en les tasques domèstiques ja des de la primera infància.

 Torre Montessori d'aprenentatge. Un material meravellós i segur per donar autonomia quan ja caminen i volen participar en les rutines de cada dia. La metodologia Montessori inclou els nens i nenes a allò que es fa durant el dia a dia i aquesta torre està dissenyada perquè aprenguin de la vida real i és totalment evolutiva.
 


 Més joguines per a 1-2 anys a Jugar i Jugar



Joguines per nens i nenes de 3 a 5 anys

Sí, comença el joc simbòlic, els minimons i visca la imaginació! A banda dels elements que ja hem descrit als apartats anteriors que els poden fer servei en aquesta etapa, us volem destacar algunes joguines que es poden convertir en allò que juga cada dia perquè els encantaran.

En aquest sentit des de Jugar i Jugar ens aconsellen materials el menys definits possibles perquè puguin transformar-se en nous espais i tenir més possibilitats i temps de joc. Aquestes són algunes de les joguines que ens han seleccionat: 


 Caseta de nines amb llum i pàrquing. Les llums de cada planta funcionen de debò! A més té timbre i el terra del jardí es pot guardar a sota de la caseta. Tant la caseta de nines com el pàrquing els aportaran moltes hores de joc i estaran d'allò més ben entretingudes. 
 


Coixins de joc batu. Conjunt de 10 coixins amb formes diferents que permeten crear espais de joc dinàmics. Des d'una caseta fins a una muralla. Ajuden a fomentar la seva imaginació i està dissenyat de manera que pot quedar muntat com un petit sofà.
 


 Ooh-lala! Wow! Hooray! Yay. La novetat de joguines Grapat. Poden ser amics, cosins o tota una família. Fabricats als boscos de Figueres amb tints naturals i ideals per fomentar la diversitat i la inclusió. 
 


 100 maons de construcció GIGI XXL. Sistema encaixable de construcció que es pot personalitzar utilitzant guixos, temperes o adhesius. Es poden crear cases, vaixells, fortificacions, coets o parades de mercat. És fet amb cartró reciclat d'alta resistència. 
 


 Maletí de metges de roba. Un maletí superequipat amb peces de fusta d'instrumental mèdic. Una joguina que els encantarà i que hi jugaran molt! 
 


Gran coet amb complements. Coet de fusta amb un robot, un astronauta i un extraterrestre. Una joguina sòlida amb tota mena de detalls i amb un disseny semblant als transbordadors espacials actuals. Per jugar-hi anys i panys!
 

 
 Més joguines per a 3-5 anys a Jugar i Jugar



Joguines per nens i nenes de 6 a 8 anys

En aquesta etapa té molt de pes la relació entre iguals, i en aquest procés les persones adultes hem d'acompanyar els infants però mai forçar-los a fer les coses. De la mateixa manera, el joc cal que flueixi i neixi de dintre cap a fora. Per aquest motiu, per escollir joguines cal tenir present allò que els agrada de debò, els seus interessos, les seves afinitats. No hi haurà una joguina ideal per a tots els infants.

Si necessiteu assessorament personalitzat no dubteu a fer un truc o visitar la seva pàgina web on podreu trobar moltíssimes altres opcions:


Descaragolador elèctric. Una eina de qualitat pensada per infants per tal de fomentar l'autonomia i les habilitats de construcció. Ofereix fiabilitat i seguretat. No és una joguina, ja que permet fer tasques reals. Ideal a partir de sis anys. 
 


Flexistick 177 peces. Una joguina que fomenta la imaginació i la creativitat que consta de 177 peces amb les quals pots fer tota mena de construccions i enginys. Fets de bambú i superflexibles. Inclou propostes per iniciar-se a les construccions.  
 


 Nines Lottie. Nines no sexualitzades, reals i del segle XXI. Basades en les proporcions reals d'infants de 9 anys. Són multiètniques i deixen enrere els estereotips. 
 


 Offbits. Diversos models d'animal-robot per triar i remenar, que els permeten construir i combinar amb peces d'altres Offbits i dissenyar el teu robot especial. 
 


 Jocs de construcció. Els jocs de construcció Matador Explorer (que ha estat un èxit de vendes a Europa i recorda al famós joc Mecano de fusta) i el de Straws & connectors (un material àmpliament utilitzat en escoles) són dues propostes divertides si al teu fill o filla els agraden els jocs de construcció.  
 


 Nina per pentinar Marie. Un bust no sexualitzat amb una llarga cabellera per poder fer tota mena de pentinats. Inclou tota mena d'accessoris per fer pentinats reals i experimentar i crear. Ideal a partir de 7 anys. 
 


 Joc i puzle per inventar contes. 40 imatges en 20 cartes a doble cara per jugar i crear històries amb amistats, família o jugar en solitari. Permet acompanyar l'aprenentatge i domini del llenguatge. Recomanat per a nens i nenes a partir de 5 anys. 
 


És recomanable per aquesta etapa oferir jocs de psicomotricitat i moviment perquè estan en un moment de plena explosió física i necessiten posar a prova les seves habilitats de força, equilibri, etc. Aquest tauló de rem els aporta just tot això, poden posar-se de genolls, drets i a més cal força per empènyer-se amb els braços.

 


 Més joguines per a 6-8 anys a Jugar i Jugar



Joguines per a nens i nenes de 9 a 12 anys

Durant aquesta etapa són capaços de dominar perfectament el seu cos i han adquirit la capacitat d'elaborar processos mentals més complexos. 
 
Tot i que cada criatura és un món i cada infant evoluciona de manera diferent i té també interessos diferents us fem aquí algunes propostes de material amb molt temps de joc. Això sí, és important que ells i elles mateixes decideixin què els motiva i què els agrada fer: reptes de jocs de lògica, jocs de mans, jocs de llenguatge i escriptura, jocs de taula, jocs tradicionals, música... 

 Piano de terra. Una catifa que li durarà tota la vida i que és molt més que un piano: té fins a 9 sons diferents. Amb tecles XL que permeten adaptar-se a tota mida de peus. A més inclou un joc de cartes per jugar en grup. 
 


 Crepera per a 7 minicreps. Per cuinar creps delicioses o ous ferrat amb forma d'emoticona. Ajuda a fomentar l'autonomia personal, la destresa i la creativitat. 
 

 
 Màquina de cosir. Els permet confeccionar roba real amb total seguretat. Inclou teles i patrons per fer un fulard i peces per poder-te personalitzar una samarreta. 
 

 
 Pissarra màgica Budha Board. Feta d'un material que permet dibuixar amb un pinzell i aigua. La creació durarà el que trigui l'aigua a evaporar-se deixant un llenç net per tornar a crear. 
 

 
 GraviTrax. Un circuit interactiu amb girs per bales per a un o més jugadors. Hi ha diversos lots, alguns d'ells d'extensió, per multiplicar les opcions de joc i crear nous espais i recorreguts. 
 

També els poden interessar nines, com aquesta Nina Reborn amb pes real, per dur a terme joc simbòlic de manera molt detallada, els blocs de construcció Just Blocks, blocs de fusta no estructurada, o aquest meravellós bingo de metall i fusta.
 
 Més joguines per a 9-12 anys a Jugar i Jugar


Amb la col·laboració de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat