Yan Krukov

Per què no s'han de calmar rebequeries amb pantalles?

Un estudi prova els perjudicis de l'ús de dispositius com a recurs de regulació emocional

16 de desembre de 2022 a les 10:30h
Yan Krukov
Quantes vegades la teva criatura ha tingut un dia irritable i davant la impotència per no poder-la calmar t'ha vingut al cap posar-li una pel·lícula o aquella sèrie de dibuixos seva preferida? Potser per una rebequeria o per un plor desconsolat...

I és que no sempre és fàcil sostenir el malestar d'un infant perquè, sovint, l'expressen sense filtres, tant pel que fa a la intensitat com pel context. Potser esclata un dia que et sents esgotat/da, que has tingut molta pressió a la feina o potser un dels pocs dies que has quedat amb els amics o la família per compartir una estona plegats.


Són criatures i estan tot just a l'inici del desenvolupament del cervell superior, que fa possible l'autocontrol de les emocions i del cos. Per això, és important dotar-se de recursos per poder sostenir el plor, atendre el malestar i ajudar-lo a trobar solucions si és el cas. 

Les pantalles mai són una bona opció per calmar o regular el seu estat emocional. Ara ja ho sabem amb certesa científica. Un estudi recent publicat a JAMA Pediatrics confirma que l'ús de dispositius mòbils per calmar les emocions o el comportament dels infants està associat a dificultats a llarg termini amb el seu funcionament executiu i la seva reactivitat emocional. 



La investigació ha fet seguiment a 422 famílies amb infants entre 3 i 5 anys i ha arribat a la conclusió que aquells infants que estan acostumats a calmar-se amb pantalles tenen un nivell basal d'intensitat emocional més elevat que la resta. Per altra banda, també, tenen un nivell més baix de funcions executives relacionades amb l'autocontrol i la planificació. 


En definitiva, són criatures més intenses i difícils de gestionar emocionalment i educativa. És per aquest motiu que es desaconsella del tot l'ús de les pantalles com per calmar-los atès que desplaça l'oportunitat perquè desenvolupin les seves pròpies estratègies de regulació emocional, tan necessàries en el desenvolupament de qualsevol criatura.

 
Arxivat a:
PantallesGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat