Yan Krukov

Per què no s'han de calmar rebequeries amb pantalles?

Un estudi prova els perjudicis de l'ús de dispositius com a recurs de regulació emocional

16 de desembre de 2022 a les 10:30h
Yan Krukov
Quantes vegades la teva criatura ha tingut un dia irritable i davant la impotència per no poder-la calmar t'ha vingut al cap posar-li una pel·lícula o aquella sèrie de dibuixos seva preferida? Potser per una rebequeria o per un plor desconsolat...

I és que no sempre és fàcil sostenir el malestar d'un infant perquè, sovint, l'expressen sense filtres, tant pel que fa a la intensitat com pel context. Potser esclata un dia que et sents esgotat/da, que has tingut molta pressió a la feina o potser un dels pocs dies que has quedat amb els amics o la família per compartir una estona plegats.


Són criatures i estan tot just a l'inici del desenvolupament del cervell superior, que fa possible l'autocontrol de les emocions i del cos. Per això, és important dotar-se de recursos per poder sostenir el plor, atendre el malestar i ajudar-lo a trobar solucions si és el cas. 

Les pantalles mai són una bona opció per calmar o regular el seu estat emocional. Ara ja ho sabem amb certesa científica. Un estudi recent publicat a JAMA Pediatrics confirma que l'ús de dispositius mòbils per calmar les emocions o el comportament dels infants està associat a dificultats a llarg termini amb el seu funcionament executiu i la seva reactivitat emocional. La investigació ha fet seguiment a 422 famílies amb infants entre 3 i 5 anys i ha arribat a la conclusió que aquells infants que estan acostumats a calmar-se amb pantalles tenen un nivell basal d'intensitat emocional més elevat que la resta. Per altra banda, també, tenen un nivell més baix de funcions executives relacionades amb l'autocontrol i la planificació. 

En definitiva, són criatures més intenses i difícils de gestionar emocionalment i educativa. És per aquest motiu que es desaconsella del tot l'ús de les pantalles com per calmar-los atès que desplaça l'oportunitat perquè desenvolupin les seves pròpies estratègies de regulació emocional, tan necessàries en el desenvolupament de qualsevol criatura.

 
Arxivat a:
PantallesGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres