Yan Krukov

Per què no s'han de calmar rebequeries amb pantalles?

Un estudi prova els perjudicis de l'ús de dispositius com a recurs de regulació emocional

Yan Krukov
Quantes vegades la teva criatura ha tingut un dia irritable i davant la impotència per no poder-la calmar t'ha vingut al cap posar-li una pel·lícula o aquella sèrie de dibuixos seva preferida? Potser per una rebequeria o per un plor desconsolat...

I és que no sempre és fàcil sostenir el malestar d'un infant perquè, sovint, l'expressen sense filtres, tant pel que fa a la intensitat com pel context. Potser esclata un dia que et sents esgotat/da, que has tingut molta pressió a la feina o potser un dels pocs dies que has quedat amb els amics o la família per compartir una estona plegats.


Són criatures i estan tot just a l'inici del desenvolupament del cervell superior, que fa possible l'autocontrol de les emocions i del cos. Per això, és important dotar-se de recursos per poder sostenir el plor, atendre el malestar i ajudar-lo a trobar solucions si és el cas. 

Les pantalles mai són una bona opció per calmar o regular el seu estat emocional. Ara ja ho sabem amb certesa científica. Un estudi recent publicat a JAMA Pediatrics confirma que l'ús de dispositius mòbils per calmar les emocions o el comportament dels infants està associat a dificultats a llarg termini amb el seu funcionament executiu i la seva reactivitat emocional. La investigació ha fet seguiment a 422 famílies amb infants entre 3 i 5 anys i ha arribat a la conclusió que aquells infants que estan acostumats a calmar-se amb pantalles tenen un nivell basal d'intensitat emocional més elevat que la resta. Per altra banda, també, tenen un nivell més baix de funcions executives relacionades amb l'autocontrol i la planificació. 

En definitiva, són criatures més intenses i difícils de gestionar emocionalment i educativa. És per aquest motiu que es desaconsella del tot l'ús de les pantalles com per calmar-los atès que desplaça l'oportunitat perquè desenvolupin les seves pròpies estratègies de regulació emocional, tan necessàries en el desenvolupament de qualsevol criatura.

 
Arxivat a:
PantallesGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres