Què fem amb totes les manualitats que porten de l'escola?

Quan ja no tens espai a casa, però vols respectar i estimar la seva feina

per Alba Carreres
Final de trimestre i un munt de quaderns, activitats plàstiques, manualitats i enginys educatius arriben a casa: fulles pintades a la tardor, estrelles daurades i espelmes al Nadal, flors de tots colors quan arriba el bon temps. 

A la majoria de criatures els fa il·lusió deixar-ho a un lloc ben visible durant molt de temps. Però què passa quan la taula del menjador o l'estanteria està tan farcida que ja no hi cap res més?


Segons ens explica la psicòloga Laia Sala, la primera pregunta que ens hem de fer com a família és: aquests objectes a qui pertanyen? És un regal de l'infant cap a la família? O és de l'infant? Perquè aquí canvia el subjecte.

"Si és de l'infant l'hem d'ajudar a gestionar-s'ho sol. Si és de la família hem de gestionar-ho nosaltres i explicar-li i acompanyar-lo en la decisió validant el seu esforç", explica.


"La part bonica que ens ho portin a casa és el temps de gaudi creant nous records, rememorant, que ens expliqui la seva vida fora de casa. Com a família hem de poder decidir quin és aquest temps de gaudi, si són uns mesos o unes setmanes, ajustant-nos al temperament i a la manera de ser de cada infant", assegura.

"És important que no ens ho mirem un cop i ja està, perquè potser surten idees noves o li venen records nous".Cal també que aprenguin que els objectes ocupen espai i per això la Laia Sala ens proposa que ho tinguin a la seva habitació perquè sàpiguen que si té això no hi podrà posar altres coses.


L'organitzadora professional Clara Massons i de Lama suggereix tenir una capsa. "Una bona idea és que cada infant tingui una capsa on poder-hi guardar tot allò que vulguin i fins als 7 anys podem anar-la buidant amb ells o sense, com ho veiem. A partir dels 7 anys és interessant buidar-la conjuntament i anar consolidant l'hàbit de descartar joguines, roba i materials", explica Clara Massons i de Lama.

Segons ens explica Laia Sala qualsevol opció està bé. Hi ha famílies que són molt acumuladores i altres molt minimalistes, i si s'acompanya emocionalment a l'infant si es descarta, s'explica què se'n fa d'aquest objecte i per què estem també respectant les necessitats de l'infant i de la família.

"Esta bé que sàpiguen que hi ha coses que són efímeres, que es creen, hi dediquem un esforç, les gaudim, les compartim i s'acaben. Tot amb el seu permís i acompanyant-los", assegura Laia Sala.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres