iStock

Què fem amb totes les manualitats que porten de l'escola?

Quan ja no tens espai a casa, però vols respectar i estimar la seva feina

28 de novembre de 2023 a les 20:00h
iStock
per Criar.cat
Final de trimestre i un munt de quaderns, activitats plàstiques, manualitats i enginys educatius arriben a casa: fulles pintades a la tardor, estrelles daurades i espelmes al Nadal, flors de tots colors quan arriba el bon temps. 

A la majoria de criatures els fa il·lusió deixar-ho a un lloc ben visible durant molt de temps. Però què passa quan la taula del menjador o l'estanteria està tan farcida que ja no hi cap res més?


Segons ens explica la psicòloga Laia Sala, la primera pregunta que ens hem de fer com a família és: aquests objectes a qui pertanyen? És un regal de l'infant cap a la família? O és de l'infant? Perquè aquí canvia el subjecte.

"Si és de l'infant l'hem d'ajudar a gestionar-s'ho sol. Si és de la família hem de gestionar-ho nosaltres i explicar-li i acompanyar-lo en la decisió validant el seu esforç", explica.


"La part bonica que ens ho portin a casa és el temps de gaudi creant nous records, rememorant, que ens expliqui la seva vida fora de casa. Com a família hem de poder decidir quin és aquest temps de gaudi, si són uns mesos o unes setmanes, ajustant-nos al temperament i a la manera de ser de cada infant", assegura.

"És important que no ens ho mirem un cop i ja està, perquè potser surten idees noves o li venen records nous".Cal també que aprenguin que els objectes ocupen espai i per això la Laia Sala ens proposa que ho tinguin a la seva habitació perquè sàpiguen que si té això no hi podrà posar altres coses.



L'organitzadora professional Clara Massons i de Lama suggereix tenir una capsa. "Una bona idea és que cada infant tingui una capsa on poder-hi guardar tot allò que vulguin i fins als 7 anys podem anar-la buidant amb ells o sense, com ho veiem. A partir dels 7 anys és interessant buidar-la conjuntament i anar consolidant l'hàbit de descartar joguines, roba i materials", explica Clara Massons i de Lama.

Segons ens explica Laia Sala qualsevol opció està bé. Hi ha famílies que són molt acumuladores i altres molt minimalistes, i si s'acompanya emocionalment a l'infant si es descarta, s'explica què se'n fa d'aquest objecte i per què estem també respectant les necessitats de l'infant i de la família.

"Esta bé que sàpiguen que hi ha coses que són efímeres, que es creen, hi dediquem un esforç, les gaudim, les compartim i s'acaben. Tot amb el seu permís i acompanyant-los", assegura Laia Sala.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat