Per què és important curar les ferides de la infància per criar?

Si no t'ho treballes, sempre projectaràs la teva història en els teus fills

17 de febrer de 2023 a les 07:30h
per Aina Font Torra, Marta Bosch, Alba Carreres
"Criar és acollir, escoltar, dignificar i ajudar a qüestionar", assegura Marta Bosch Codina, especialista en criança i fundadora de Fem Escola. "No es pot parlar de criança si no se sosté, també, tot l'entorn de la criatura", afirma.

Si no ens ho treballem, sempre projectarem la nostra història a les nostres criatures. Però, per què? "Quan naixem som amor pur i ens entreguem a uns pares en un context històric, social i cultural concret. Depenent de com aquests ens tractin, serem igual que ells van ser a partir de com els van tractar", explica.


I això és irreversible? Sempre estarem condicionats per com va ser la nostra primera relació? "Si ens ho treballem, no. I treballar-nos-ho vol dir, per començar, prendre consciència i entendre - que no justificar- per què som com som i per què actuem com actuem, i, sobretot, per què qui ens va portar en aquest món és com és i actua com actua", assegura.

"Només ets adult quan pots mirar als ulls els teus pares, veure'ls com uns iguals, abraçar el seu bagatge, que en definitiva és el teu, i prendre'n consciència per poder ser responsable de la teva vida pròpia", confirma.


"Tot allò que ens va passar quan érem petites, va tenir un impacte en nosaltres i sovint ens condiciona quan som grans, tot i que moltes vegades no n'acabem de ser conscients. A mi em va ajudar molt netejar les ferides i enamorar-me de mi. Al capdavall, tots necessitem que ens dignifiquin. I si no hem estat maternats, és molt difícil que ens estimem incondicionalment", confessa. 


I, sovint, el fet de maternar ens fa veure les nostres mares d'una altra manera. "Maternar és viure amb passió pels altres, amb empatia i intentant cobrir les seves necessitats i ajudant i facilitant que assoleixin les seves capacitats". Explica que ens hem d'estimar, cuidar i treballar. Però no sempre és senzill. Sovint, moltes dones ens oblidem de nosaltres mateixes.


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres