BBC Creative

L'angoixa de saber que la teva criatura no té garantida l'entrada a l'escola pública

Parlem amb famílies que han fet la preinscripció a i3 de les seves criatures sense saber si tenen la plaça a l'escola pública garantida

23 de març de 2023 a les 07:30h
BBC Creative
Un any més els nervis, les angoixes i les preocupacions apareixen entre familiars d'infants d'i3 que no saben si tindran la plaça garantida a les escoles públiques.

No és nou. En el cas de 4 barris de Sants Montjuïc el 48% dels infants es quedaran sense dret a l'escola pública. En altres localitats han proliferat mòduls d'obra com bolets per poder equiparar l'oferta i la demanda. 


"Les famílies sentim un malestar molt profund", ens explica el Carlos, pare d'una criatura que començarà el curs vinent i3 al barri de Sants. "El fet de saber que només la meitat de les places són públiques quan se suposa que és un dret ens ha generat molta ansietat. Fins i tot en famílies que tenen més punts, com és en el cas de bessons o famílies monomarentals", assegura. 

"És molt injust, deixa de ser un dret per ser un privilegi. No sabem si entrarem. Nosaltres hem anat a veure diverses escoles i hem vist que hi ha moltes diferències entre unes i unes altres tant pel que fa al projecte educatiu com també en les instal·lacions. Hi ha escoles que són autèntics ghetos: tant per ser "guais", com a escala de segregació escolar", ens diu. 


"Hem fet una elecció estratègica i no pedagògica per poder entrar a la nostra primera oció", ens explica. En el cas de l'Helena que ha firmat el manifest i que espera que literalment li toqui la loteria.

"Hem optat per una primera opció pública creuant els dits perquè ens toqui i unes segones opcions concertades, no perquè ens agradin, sinó per evitar que ens n'assignin una d'ofici. Conec a moltes famílies que han optat en primera opció per una concertada per assegurar-se plaça a una escola que coneixen i evitar anar a altres barris o a escoles tocant la Gran Via o la Plaça Espanya", ens explica.


La Maria és mare monomarental, i tot i tenir 10 punts extra també està preocupada. En primera instància perquè no hi ha informació pública de si les places estan ocupades per germans o per necessitats educatives especials i per tant la sort o el coneixement d'aquestes dades és un factor decisiu. D'altra banda ha decidit unir-se al grup perquè no li sembla bé que el 50% dels infants del seu barri no tinguin accés a l'escola pública amb aquestes condicions.

"Em sembla demencial, una vulneració dels drets. Per mi és un tema estructural, i tot i que no soc de les més afectades no només hem de lluitar pels drets que ens afecten directament. No es prenen decisions de manera lliure: qui s'ho pot pagar va a concertada t'estalvies aquesta angoixa. I això que la ràtio serà de 22 sense posar-hi més recursos. Si fos de 20 el drama seria més espectacular. El Síndic de Greuges ja va alertar que això passaria!

Sants no és l'únic lloc on les famílies han denunciat el fet. A d'altres localitats, com a Badalona, també s'han organitzat iniciatives, com aquest grup de "Famílies sense plaça a Badalona", que fins i tot han elaborat una guia de preinscripció escolar 2023.

Notícia publicada i actualitzada el 23/3/2023
 
 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat