Les dones cotitzaran el 100% de la seva jornada quan se la redueixin per cura de menors

La proposta de projecte de llei preveu un increment del 10% en el complement d'escletxa de gènere i la cobertura de llacunes per facilitar l'accés de les dones treballadores a les prestacions contributives

30 de març de 2023 a les 07:43h
per Criar.cat
Esquerra Republicana anuncia un nou acord amb el Govern en el marc de la reforma de les pensions perquè les dones que es redueixin la seva jornada per tenir cura d'una criatura cotitzin el 100% de la seva jornada anterior a la reducció durant tot el període de reducció.

La mesura, no exempta de polèmica per la desigualtat que genera contemplant que només sigui la dona qui es redueixi la jornada i no sigui una decisió de parella, està sotmesa avui dijous a tramitació com a projecte llei. 


A més s'ha aprovat també cinc propostes en matèria de redistribució de la riquesa i per combatre la bretxa de gènere a les pensions. En aquest sentit, està previst un increment pel 10% pel que fa al complement de la bretxa de gènere, ja que la majoria de dones que tenen una o més criatures va en detriment de la seva carrera professional que arrosseguen durant tota la seva vida. També en el moment de cobrar les pensions.

Una altra mesura és la cobertura de llacunes fins als 84 mesos per facilitar l'accés de determinades dones a les prestacions contributives. La precarietat del mercat de treball i el repartiment desigual del treball informal i les tasques de cura provoquen que moltes carreres de cotització tinguin una naturalesa desigual i irregular. Per aquest tipus de situacions, quan a les treballadores els faltin uns anys per accedir a determinades prestacions, hi ha aquest mecanisme de cobertura de llacunes per períodes no cotitzats. Fins ara era fins a un màxim de 48 mensualitats. Ara en serà de 84. 


També hi haurà un augment de la pensió per incapacitat temporal per risc durant l'embaràs o lactància d'aquelles treballadores que estiguin en reducció de jornada. Actualment quan una dona està en reducció de jornada per cura d'una criatura i es queda novament embarassada, en cas de no poder desenvolupar la seva feina per risc en el embaràs té una pensió inferior a la que li correspondria perquè té jornada reduïda.

Finalment s'ha reconegut un increment de la pensió de jubilació i la prestació d'Incapacitat Permanent de les dones treballadores que realitzen una reducció de jornada per guarda legal. Es computarà el 100% de la jornada anterior i aquest increment serà d'aplicació durant tot el període de reducció de jornada. No només durant els 2 o 3 primers anys.


Notícia actualitzada dijous 30 de març del 2023[/ficentrareport] 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola | Adrià Costa
El Departament d'Educació dissenya un primer desplegament de les mesures per millorar els aprenentatges de l'alumnat català
Imatge il·lustrativa
Annie Spratt
per Sònia Méndez
No, el dolor no ens fa forts, en tot cas més savis...
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat