Les dones cotitzaran el 100% de la seva jornada quan se la redueixin per cura de menors

La proposta de projecte de llei preveu un increment del 10% en el complement d'escletxa de gènere i la cobertura de llacunes per facilitar l'accés de les dones treballadores a les prestacions contributives

per Criar.cat
Esquerra Republicana anuncia un nou acord amb el Govern en el marc de la reforma de les pensions perquè les dones que es redueixin la seva jornada per tenir cura d'una criatura cotitzin el 100% de la seva jornada anterior a la reducció durant tot el període de reducció.

La mesura, no exempta de polèmica per la desigualtat que genera contemplant que només sigui la dona qui es redueixi la jornada i no sigui una decisió de parella, està sotmesa avui dijous a tramitació com a projecte llei. 


A més s'ha aprovat també cinc propostes en matèria de redistribució de la riquesa i per combatre la bretxa de gènere a les pensions. En aquest sentit, està previst un increment pel 10% pel que fa al complement de la bretxa de gènere, ja que la majoria de dones que tenen una o més criatures va en detriment de la seva carrera professional que arrosseguen durant tota la seva vida. També en el moment de cobrar les pensions.

Una altra mesura és la cobertura de llacunes fins als 84 mesos per facilitar l'accés de determinades dones a les prestacions contributives. La precarietat del mercat de treball i el repartiment desigual del treball informal i les tasques de cura provoquen que moltes carreres de cotització tinguin una naturalesa desigual i irregular. Per aquest tipus de situacions, quan a les treballadores els faltin uns anys per accedir a determinades prestacions, hi ha aquest mecanisme de cobertura de llacunes per períodes no cotitzats. Fins ara era fins a un màxim de 48 mensualitats. Ara en serà de 84. 


També hi haurà un augment de la pensió per incapacitat temporal per risc durant l'embaràs o lactància d'aquelles treballadores que estiguin en reducció de jornada. Actualment quan una dona està en reducció de jornada per cura d'una criatura i es queda novament embarassada, en cas de no poder desenvolupar la seva feina per risc en el embaràs té una pensió inferior a la que li correspondria perquè té jornada reduïda.

Finalment s'ha reconegut un increment de la pensió de jubilació i la prestació d'Incapacitat Permanent de les dones treballadores que realitzen una reducció de jornada per guarda legal. Es computarà el 100% de la jornada anterior i aquest increment serà d'aplicació durant tot el període de reducció de jornada. No només durant els 2 o 3 primers anys.

Notícia actualitzada dijous 30 de març del 2023[/ficentrareport] 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres