4 claus per promoure el benestar emocional a casa i a l'escola

El benestar emocional cada vegada més cobra protagonisme en l'àmbit educatiu. Prevenir és millor que curar, i aquí et facilitem algunes eines per fer-ho

11 de maig de 2023 a les 07:30h
per Alba Carreres
Abordar els malestars emocionals és ja una prioritat en l'àmbit educatiu. La probabilitat de patir un problema de salut mental, especialment entre infants i joves, és un problema social creixent.

Però de quina manera podem promoure la salut mental d'infants i adolescents des de casa i de l'escola? Com podem prevenir que això acabi passant? 


Establint relacions respectuoses des d'una criança positiva: i això no significa permissivitat, sinó educar amb empatia i establint límit sans, que cuidin els altres però que també ens cuidin a nosaltres.

A l'escola això també es tradueix en intentar tenir present les diversitats a l'aula, les necessitats de cadascú, els ritmes, i educar més enllà d'ensenyar una matèria. 


Promoure l'autoconeixement: és important que els infants i joves coneguin les seves emocions i el seu cos, que acceptin les diversitats dels seus cossos, coneguin els canvis pels quals transita el seu cos.

Pel que fa a les famílies és fonamental que coneguin les característiques de l'etapa en la qual es troben els fills o filles, desmentir mites i mostrar-se com a referent, far o guia. En l'entorn educatiu és important també oferir espais segurs per tal de treballar aquesta perspectiva emocional basada en el benestar. 


Incrementar la capacitat de construir relacions saludables: ensenyar a posar límits ja des de la primera infància, fomentar l'esperit crític, saber què volem, què no volem, què és una relació sana i aprendre a discernir aquelles que no ho són, no deixar-se portar per la pressió de grup és la base de la construcció de relacions saludables. 

Incrementar la capacitat de resiliència: la majoria de criatures estan acostumades a tenir allò que volen i de manera immediata. La capacitat d'adaptar-se davant dels canvis i les situacions adverses els donarà eines per incrementar el seu benestar emocional. 

Amb tot plegat cal ser-hi present i acompanyar-los sense voler aplanar el camí, sense exigir-los que tot sigui perfecte, posant límits sans i educant en l'exemple.
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Martí Artalejo
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat