4 claus per promoure el benestar emocional a casa i a l'escola

El benestar emocional cada vegada més cobra protagonisme en l'àmbit educatiu. Prevenir és millor que curar, i aquí et facilitem algunes eines per fer-ho

11 de maig de 2023 a les 07:30h
per Alba Carreres
Abordar els malestars emocionals és ja una prioritat en l'àmbit educatiu. La probabilitat de patir un problema de salut mental, especialment entre infants i joves, és un problema social creixent.

Però de quina manera podem promoure la salut mental d'infants i adolescents des de casa i de l'escola? Com podem prevenir que això acabi passant? 


Establint relacions respectuoses des d'una criança positiva: i això no significa permissivitat, sinó educar amb empatia i establint límit sans, que cuidin els altres però que també ens cuidin a nosaltres.

A l'escola això també es tradueix en intentar tenir present les diversitats a l'aula, les necessitats de cadascú, els ritmes, i educar més enllà d'ensenyar una matèria. 


Promoure l'autoconeixement: és important que els infants i joves coneguin les seves emocions i el seu cos, que acceptin les diversitats dels seus cossos, coneguin els canvis pels quals transita el seu cos.

Pel que fa a les famílies és fonamental que coneguin les característiques de l'etapa en la qual es troben els fills o filles, desmentir mites i mostrar-se com a referent, far o guia. En l'entorn educatiu és important també oferir espais segurs per tal de treballar aquesta perspectiva emocional basada en el benestar. 


Incrementar la capacitat de construir relacions saludables: ensenyar a posar límits ja des de la primera infància, fomentar l'esperit crític, saber què volem, què no volem, què és una relació sana i aprendre a discernir aquelles que no ho són, no deixar-se portar per la pressió de grup és la base de la construcció de relacions saludables. 

Incrementar la capacitat de resiliència: la majoria de criatures estan acostumades a tenir allò que volen i de manera immediata. La capacitat d'adaptar-se davant dels canvis i les situacions adverses els donarà eines per incrementar el seu benestar emocional. 

Amb tot plegat cal ser-hi present i acompanyar-los sense voler aplanar el camí, sense exigir-los que tot sigui perfecte, posant límits sans i educant en l'exemple.
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat