Està preparat per deixar el bolquer a la nit?

Senyals per saber si està preparat per deixar el bolquer a la nit

És habitual que els infants controlin els esfínters primer durant el dia, i més endavant durant la nit per una senzilla raó: el cervell ha d'estar prou madur perquè quan la bufeta hi enviï un senyal que està plena aquest reaccioni i es desperti.

És per aquest motiu que si adquireixen una falsa autonomia en el control dels esfínters, és a dir, si s'ha retirat el bolquer abans que l'infant estigui preparat per deixar-lo, pot ser que costi més aquesta retirada nocturna dels bolquers


És important que l'infant se senti confiat. És a dir si utilitzem paraules despectives, li diem si encara és un bebè, la gent de l'entorn li diu: "encara en porta"? això generarà inseguretats a l'hora de deixar-lo. 

Quins són els senyals que ens indiquen que està preparat/da?


Quan durant el dia controla perfectament els esfínters
Quan al matí es lleva amb el bolquer completament sec
Quan ell o ella mateixa demana no dur-ne ja a la nit

Si li retirem abans de temps pot passar que hi hagi dies que es mulli a la nit i generi un cercle viciós que el faci estar inquiet, humit i incòmode. És per això que cal un ambient relaxat i respectuós amb aquest fet.

Un consell útil: posar protector a sota els llençols, especialment quan fa poc temps que hi ha hagut la retirada del bolquer.

Hi ha infants que pateixen el que s'anomena enuresi nocturna, és a dir per alguna raó el cervell no es desperta quan la bufeta envia el senyal i s'acaben fent pipí. 

Quan hem de consultar amb un/a especialista?

En un percentatge molt alt els infants entre els 3-4 anys de manera natural ja hauran deixat el bolquer a la nit. Es considera que si als 5 anys no hi ha hagut retirada nocturna del bolquer, cal fer una consulta mèdica per veure quin és el motiu pel qual encara passa. 


L'actitud de la família és clau: hem de fer saber a l'infant que l'acompanyem en aquest procés, no l'hem de renyar, perquè és quelcom involuntari, ni tampoc fer-lo sentir malament.
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres