Detecten productes químics de cosmètics al cordó umbilical de neonats: quins?

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental ha trobat onze compostos químics en mostres de cordó umbilical

per Criar.cat
Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental del CSIC, ha detectat fins a onze compostos químics de cosmètics al cordó umbilical de nadons. La investigació ha consistit a analitzar la sang de cordó umbilical de 69 nadons de Barcelona.

En concret s'hi han trobat filtres ultraviolats UV que es fan servir en cremes solars i conservants com els parabens, molt utilitzats en la cosmètica, però que poden provocar afectes adversos durant el desenvolupament fetal. 


En un 17% de les mostres de cordó s'hi ha detectat benzofenona-3, el filtre solar més emprat, que és prohibit a alguns països per risc d'endometriosi, infertilitat i problemes durant l'embaràs i el part. 

També s'hi ha trobat un altre filtre, anomenat avobenzona, en un 15% de les mostres, un producte molt usat en locions corporals i cremes i que pot afavorir el desenvolupament d'obesitat infantil al nadó i a més pot interferir als nivells d'estrogen.


Fins i tot han trobat altes concentracions de benzoferona-2, un conegut disruptor endocrí que porten molts productes de cura personal: protectors solars, locions, ungüents pels llavis, cosmètics, alguns xampús, perfums, condicionadors i pintaungles. En estudis previs es va trobar aquest disruptor a la placenta i a la llet materna.

Cal vigilar amb els envasos de plàstic: doncs s'ha trobat MBM al cordó umbilical d'aquests infants, un additiu present en envasos plàstics. Recentment, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària també ha demanat reduir la ingesta de bisfenol A, que contenen productes que han estat en contacte en llaunes (de tomàquet, de refresc, però també en recipients d'emmagatzematge d'aliments i ampolles reutilitzables). 

Se sap que aquestes substàncies, a més de generar un risc per la salut, també suposen un perill pel medi ambient. Tot i això, la legislació cosmètica actual permet el seu ús establint un màxim segons el pes el producte. Aquesta investigació posa en evidència que no és suficient. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres