Detecten productes químics de cosmètics al cordó umbilical de neonats: quins?

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental ha trobat onze compostos químics en mostres de cordó umbilical

23 de maig de 2023 a les 08:31h
per Criar.cat
Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental del CSIC, ha detectat fins a onze compostos químics de cosmètics al cordó umbilical de nadons. La investigació ha consistit a analitzar la sang de cordó umbilical de 69 nadons de Barcelona.

En concret s'hi han trobat filtres ultraviolats UV que es fan servir en cremes solars i conservants com els parabens, molt utilitzats en la cosmètica, però que poden provocar afectes adversos durant el desenvolupament fetal. 


En un 17% de les mostres de cordó s'hi ha detectat benzofenona-3, el filtre solar més emprat, que és prohibit a alguns països per risc d'endometriosi, infertilitat i problemes durant l'embaràs i el part. 

També s'hi ha trobat un altre filtre, anomenat avobenzona, en un 15% de les mostres, un producte molt usat en locions corporals i cremes i que pot afavorir el desenvolupament d'obesitat infantil al nadó i a més pot interferir als nivells d'estrogen.


Fins i tot han trobat altes concentracions de benzoferona-2, un conegut disruptor endocrí que porten molts productes de cura personal: protectors solars, locions, ungüents pels llavis, cosmètics, alguns xampús, perfums, condicionadors i pintaungles. En estudis previs es va trobar aquest disruptor a la placenta i a la llet materna.

Cal vigilar amb els envasos de plàstic: doncs s'ha trobat MBM al cordó umbilical d'aquests infants, un additiu present en envasos plàstics. Recentment, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària també ha demanat reduir la ingesta de bisfenol A, que contenen productes que han estat en contacte en llaunes (de tomàquet, de refresc, però també en recipients d'emmagatzematge d'aliments i ampolles reutilitzables). 


Se sap que aquestes substàncies, a més de generar un risc per la salut, també suposen un perill pel medi ambient. Tot i això, la legislació cosmètica actual permet el seu ús establint un màxim segons el pes el producte. Aquesta investigació posa en evidència que no és suficient. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat