Thandy Yung

Consells per un Nadal sostenible amb els teus fills

Sí, les festes també poden ser una oportunitat per educar amb valors

7 de desembre de 2023 a les 07:00h
Thandy Yung
Nadal... Aquella època en què les llums omplen els carrers, que les façanes es decoren amb les millors gales, que la música festiva s'escampa a ritme de cascavells, que els aparadors de les botigues s'inunden de joguines de tota mena, que les cartes als Reis comencen a omplir-se a ritme de creuer...

Nadal és molt màgic i és fantàstic que els infants el puguin viure amb aquesta il·lusió tan genuïna. Alhora, però, també es tracta d'una època delicada i complicada de gestionar, sobretot pels excessos que comporta, tant de menjar com de regals. 

És per això que des de Criar.cat hem volgut parlar amb la mestra, psicopedagoga i assessora de porteig Alba Culell perquè ens doni uns quants consells que ens ajudin a viure aquestes festes amb més consciència i de la manera més sostenible possible.

Comencem fent endreça de l'espai de joc

Sovint, perdem el compte de la quantitat de joguines que acumulem perquè, o bé no recordem on les hem posat, o bé n'hi ha d'altres de més llamineres que ocupen el seu espai.

És per això que l'Alba ens suggereix que abans que arribin els dies forts de noves adquisicions lúdiques, fem una endreça a fons de l'espai de joc dels nostres fills i filles. A l'estil Marie Kondo: "El primer que hem de fer és treure-ho tot, netejar l'habitació a consciència i analitzar si la distribució dels mobles i l'organització de l'espai de joc són funcionals, acollidors i agradables o si, pel contrari, s'han convertit en una espècie de magatzem que no propicia el joc".


Un cop fet el diagnòstic, podem optar per canviar el mobiliari de lloc o, fins i tot, anotar en una llista tot allò que creguem que ens pot ajudar a aconseguir un ambient de joc calmat.
 
 
Què donem, què guardem i què llancem?

I encara una altra pregunta: com ho decidim: les mares i pares sols o amb les criatures? Perquè depenent de l'edat que tingui l'infant, si fem endreça i traiem a la llum joguines de quan era més petit o que feia temps que no veia, podem trobar-nos que no se'n vol despendre de cap manera (encara que nosaltres sapiguem que no les tornarà a fer servir). 

Davant d'això, l'Alba proposa fer-los partícips de la selecció però sota una premissa: el que decideixin quedar-se de quan eren uns bebès ha de cabre dintre d'una capseta petita.


En el cas del material que decidim que ja no ens és d'utilitat, tenim dues opcions: si està en bones condicions, el podem donar a algú altre o a alguna entitat social. "Aquí podem convidar la canalla a agrair les hores de joc que ens ha propiciat i assegurar-los que és una bona idea cedir-lo a altres infants perquè en puguin gaudir". L'altra opció està dedicada a aquelles joguines malmeses o en mal estat, les quals l'Alba aconsella posar dintre d'una caixa i llençar-les al contenidor corresponent. 

Pel que fa a la resta de joguines que decidim mantenir, aquest és el millor moment per recol·locar-les amb la premissa que la seva disposició sigui funcional, accessible a l'infant i que convidi a jugar.
 

Ara sí: Què se li regala, per Nadal?

Amb una visió molt més acurada del que tenim, podem fer una llista del material de joc que creiem que podem demanar per Nadal. Aquesta llista la podem compartir amb els familiars, i així evitem que arribin regals inesperats o no desitjats, i ens assegurem (en certa manera) que tot allò que vindrà ho haurem escollit nosaltres. Cal comprar paper d’embolicar?

Si sabéssim la quantitat de metres i metres de paper d'embolicar que es (mal)gasten durant la temporada de Nadal, ens en faríem creus. I és que la seva vida útil és -la majoria de vegades- tan efímera...! I sí, és cert, hi ha dissenys que són preciosos i que llueixen moltíssim, però això s'acaba en pocs minuts, perquè el que és realment important és el que hi ha amagat darrere del paper.

Davant d'això, l'Alba ens proposa embolicar els regals amb paper que ja tinguem a casa, inclòs el de diari. Però si hi ha algú a qui aquesta idea no li acaba de convèncer, sempre pot optar per posar en pràctica l'art del Furoshiki, "una tècnica mil·lenària japonesa utilitzada per embolicar regals de manera sostenible amb teixits i teles reutilitzables".
 

 Després de festes, la vida continua

Sí, segur que per molt que hàgiu posat en pràctica tots els suggeriments de l'Alba, pot ser que els vostres fills i filles acabin rebent més regals dels esperats i, fins i tot, algun que no us agrada gens. En aquest cas, el que ens aconsella és no treure tot el material de joc nou de cop, sinó guardar-ne una part per més endavant.


Pel que fa als presents no desitjats, la proposta és dur-los en algun espai de joc o ludoteca perquè altres infants puguin fer-los servir: "Depenent de l'edat que tingui l'infant, aquesta és una acció que podem fer conjuntament, animant-lo que sigui ell mateix qui entregui les joguines a altres nens i nenes". Al cap i a la fi, el Nadal és això, no? Donar, regalar i compartir. Es tingui l'edat que es tingui.
 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat