Julia M. Cameron

S'està escurçant l'etapa de la infantesa? Això diuen els experts

El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills

12 d'abril de 2024 a les 07:00h
Julia M. Cameron
per Criar.cat
Entenem per infantesa el primer període de vida humana que acaba amb l'adolescència. És una etapa en què la persona ha de gaudir d'especial protecció mentre forja el seu desenvolupament mental i físic fins a esdevenir persona adulta. 

Hi ha consens a definir la primera infància fins els 6 anys aproximadament, seguida d'una segona etapa més latent que s'allarga fins a la preadolescència i arribant finalment a l'adolescència i pubertat posterior. 


Amb tot, cada vegada més especialistes alerten que s'està escurçant aquesta primera etapa de vida molt relacionat amb els ritmes de vida i les expectatives de creixement que ens aboca el paradigma actual.

Segons el psiquiatre José R. Ubieto, "la infància es veu cada cop més comprimida per un impuls a l'acceleració del temps". Tendim a projectar els nostres valors i modes de gaudi com si fossin persones adultes en miniatura.


"Els volem donant-ho tot, amb funcionaments d'excel·lència -multiactivitats, monitoratge de resultats-, amb aspecte adult -maquillatge precoç, roba sexualitzada-, disposats a decisions que no els corresponen… Sembla com si confonguéssim els drets legítims de la infància -ser protegits, escoltats- amb el dret a l'autodeterminació del seu ésser, encara en construcció", alerta.

I en aquest nou paradigma, la tecnologia encara ho agreuja més. Ubieto explica al seu llibre Mòbils i pantalles a les infàncies i adolescències. Addictes o amants? que donar-los un mòbil de manera precoç és una altra manera habitual de precipitar la seva adultesa.A Espanya, el 50% dels infants de 10 anys ja tenen un mòbil però a aquesta edat, ningú no pensa a donar-los les claus de casa, deixar-los beure alcohol o animar-los a conduir i, tot i això, els obrim les portes a un món més ampli i complex, amb molt poques normes.

Quan donar un mòbil als fills?

Ubieto explica que no hi ha una resposta igual per a tots. Segurament, apunta, el criteri raonable és que aquesta decisión no ha d'aplicarsa com un tot o res, és a dir, com un us desregulat o una negació absoluta. "Donar-los un mòbil és obrir-les portes al món, com quan els donem les claus de casa. Però també és cert que aquesta iniciativa no la prenem d'un dia per l'altre".

Introduir un infant a la realitat digital porta un temps, és un procés que requereix un acompanyament i que el marge d'acció dependrà de l'edat i de la capacitat que l'infant demostri per manejar-se en aques entorn". 

Us deixem amb alguns consells i recursos útils:


Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat