Els dibuixos animats que alteren el rendiment dels infants i els fan estar més irritables

Un estudi científic relaciona determinats continguts audiovisuals amb una davallada del rendiment i de la tolerància a la frustració en els infants

17 de maig de 2024 a les 09:33h
per Criar.cat
Un estudi científic conclou que després de veure dibuixos animats amb molts canvis de pla, els infants tenen pitjor rendiment en funcions executives, relacionades amb la flexibilitat mental, l'atenció, la demora de la gratificació o la tolerància a la frustració. 

El psicòleg infantil Alberto Soler n'explica els motius a les seves xarxes: "Això passa perquè el cervell s'està desenvolupant, i té una capacitat limitada per processar la informació. Si s'exposa a un bombardeig d'estímuls que li gasten recursos mentals, després no en tindrà per a altres tasques, el seu cervell està esgotat", apunta. 

Soler suggereix a les famílies fer un experiment: comptar quants canvis de plans per minut tenen els dibuixos que miren els seus fills. "Veureu que hi ha diferències abismals", assegura tot assenyalant que un dels dibuixos més populars entre les criatures, Bob Esponja, té el rècord: 35 canvis per minut. La Parulla Canina el segueix de prop amb una mitjana de 25 canvis de pla per minut. Mentre que dibuixos més antics o més pensats per a la primera infància, com Pocoyo o Tom i Jerry, tenen una mitjana de 8 canvis per minut.  


La hiperestimulació audiovisual no només té efectes immediats en l'estat o el rendiment de les criatures, si no que també els condiciona a no voler consumir dibuixos amb un ritme més lent perquè acaben trobant-los avorrits. 

Per això, el psicòleg recomana que s'ajusti el tipus de contingut que veuen els infants a les seves capacitats maduratives, evitant excessos d'estimulació sensorial quan no estan preparats encara per digerir-ho. "Les famílies han de ser conscients que els programes de televisió de ritme ràpid podrien afectar almenys temporalment la funció executiva dels infants petits", conclou el mateix estudi.

I vosaltres, mireu alguns d'aquests dibuixos?Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat