Marc Riera

«Tenir temps per viure, més enllà de ser mare, és un regal»

L'Elisenda és usuària d'un servei de canguratge gratuït a Manresa, subvencionat per la Generalitat, que té com a doble objectiu posar en valor les cures i alliberar temps a les famílies

2 de juliol de 2024 a les 07:00h
Marc Riera
per Criar.cat

L'Elisenda és mare treballadora autònoma. Viu a Manresa amb la seva parella i el seu fill, sense gaire més família a prop.

Tenen dificultats per conciliar, per això algunes tardes opten pel servei de canguratge que ofereix l'ajuntament en el marc del programa "Temps x cures" del Departament d'Igualtat i Feminismes, que té com a principal objectiu avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures.

"Tenim molt poca família a Manresa. Per això, per a nosaltres, aquest servei és perfecte perquè ens ajuda a poder conciliar. Soc autònoma i això em permet seguir amb la meva vida laboral sabent que el meu fill està en un lloc meravellós", explica.


En Garbí, el seu fill, passa un parell de tardes a la setmana al laboratori científic LAB 0_6 per a infants que acull la Universitat de Manresa. Es tracta d'un espai molt cuidat per un equip d'educadores, dirigit a criatures d'entre 3 i 8 anys, on es promou l'aprenentatge a través de l'experimentació.

"Hi ha diferents espais molt amplis amb materials naturals. Es fomenta la investigació i la descoberta. El meu fill sempre em diu que aprèn moltes coses. Sempre s'emporta algun aprenentatge a casa, i això és molt bonic", afirma satisfeta.

A més del valor educatiu, el servei té el gran avantatge que no suposa cap cost per a les famílies. Es tracta d'un projecte subvencionat per la Generalitat amb el doble objectiu de posar en valor les cures, per una banda, i alliberar temps per a les famílies, per l'altra.

"La vida d'un infant a vegades costa casar-la amb el ritme laboral", es queixa l'Elisenda. Té clar que el problema està en el sistema, que no permet temps per viure ni per compartir amb la infància. "Som una societat que vivim en el 'fer' i els infants viuen en l''estar'. Anem a un altre ritme i sempre tenim pressa", reflexiona. 

A qui més acaba carregant i precaritzant aquesta asincronia és sobretot a les dones, que encara avui són les que més es responsabilitzen de la criança.

"Ser mare és tota una transformació. S'aturen moltes coses a la teva vida, i quan vols tornar a incorporar-te al món laboral és molt complicat", lamenta. "Saber que tens aquest temps per viure, temps per tu, a part de ser mare, per poder-te ocupar d'altres coses sense tenir una despesa afegida a la teva vida és un regal", agraeix.

Amb tot, el servei encara no ha aconseguit arribar prou a les famílies més vulnerables, segons explica l'Elisenda. "Falta que es conegui més, perquè a moltes famílies encara els costa entendre que és un espai per tothom, obert a totes les famílies", apunta.

El servei es pot reservar amb 15 dies d'antelació i cada família el pot utilitzar un màxim quatre hores a la setmana. És el segon curs que la iniciativa està en marxa a Manresa i vist l'èxit es planteja ampliar l'aforament l'any vinent. 

L'Elisenda només té paraules d'agraïment per a la iniciativa: "És un regal per als infants i per al conjunt de la família. Per a nosaltres és un servei essencial".

 El testimoni en primera persona de l'Elisenda Guasch, recollit per la periodista Irene Ramentol
Foto: Marc Riera  
Llegir més «Històries de vides» aquí


Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat