Paula Jaume

​Més ansietat i depressió en l'embaràs durant el confinament

Un estudi revela que és un dels col·lectius que més està patint els efectes de la pandèmia en termes de salut mental

per Criar.cat
Paula Jaume
La pandèmia està minant en la salut mental i un dels col·lectius que més està patint els efectes és el de les embarassades. Més de la meitat de les gestants va patir símptomes de depressió o ansietat durant el confinament, segons un revelador estudi de l'Hospital Vall d'Hebron i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) publicat a la revista Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

L'impacte negatiu va ser molt més notable que en la població general, i especialment en el cas de les gestants sense un suport social adequat. En el treball hi van participar 204 dones embarassades. El 38% va mostrar símptomes de depressió i el 59% d'ansietat. En la població general, segons algunes recerques, aquests percentatges se situen en el 18,7 i el 21,6%, respectivament.


Les participants eren dones que es van visitar a l'hospital entre el 27 de març i el 4 de maig, és a dir durant el confinament estricte de la primera onada. Totes elles van respondre uns qüestionaris que van permetre que els investigadors mesuressin els seus nivells de depressió i ansietat i el suport social (interaccions socials, així com suport emocional o afectiu).

L’estudi va aprofundir en la situació d’aquestes dones per trobar factors que augmentessin el risc de patir ansietat o depressió. "Conèixer aquests factors ens ajuda a tenir-los en compte en el futur i desenvolupar estratègies per millorar l’estat de salut de les pacients de forma més primerenca", explica la doctora Maia Brik, especialista del Servei d’Obstetrícia i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).


Per una banda, es va comprovar que aquests símptomes eren més freqüents durant el primer i el segon trimestre de l’embaràs, i no tant durant el tercer trimestre. Brik ho relaciona amb el fet que hi hagi més risc de perdre el fetus en aquestes etapes primerenques de la gestió.

En línies generals, Brik apunta que el "desconeixement" sobre com el coronavirus podia afectar el fetus i les embarassades, així com sobre els tractaments farmacològics que es van començar a administrar, explicaria aquesta ansietat.

Per altra banda, l’estudi també mostra que no rebre suport social durant l’embaràs es relaciona amb el desenvolupament d’ansietat i depressió en situació de pandèmia. En aquest sentit, el doctor Miguel Sandonis, psiquiatre adjunt del Programa de Salut Mental Perinatal del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, recomana implementar programes per oferir suport social addicional durant l’embaràs per tal de reduir l’ansietat i la depressió, especialment en una situació excepcional com la de la pandèmia. "Això també ajudaria a disminuir l’estrès i els riscos de complicacions o d’un part prematur", afegeix. Aquest suport podria suposar també facilitar l’accés a ajudes econòmiques o a recursos socials per a la maternitat.

Més depressió postpart?

Els investigadors treballen ara en un nou estudi per conèixer si la pandèmia està provocant més risc de patir depressió postpart. La doctora Maia Brik apunta que, tot i que no hi ha resultats, la percepció és que l'ansietat s'ha reduït en comparació amb la primera onada però estaria augmentant la depressió postpart.

En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de "cribrar" durant l'embaràs perquè "moltes vegades passa desapercebut" i no es detecten ni l'ansietat ni la depressió en l'embaràs o després d'aquest.

T'ha agradat aquest contingut?
 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres