Kelly Sikkema

Criatures i pantalles: com impacta en el llenguatge?

La sobreexposició a les pantalles pot afavorir un retard en el llenguatge? Especialistes creuen que sí

10 de març de 2021 a les 14:51h
Kelly Sikkema
Després d'un any de pandèmia en què hem estat més tancats a casa que mai, les pantalles han guanyat pes en les nostres vides i, evidentment, també en la de les nostres criatures. Especialistes han alertat que hi ha hagut una sobreexposició que inevitablement tindrà conseqüències en el desenvolupament dels infants.

Veure vídeos al mòbil, a les tauletes o a la televisió pot comportar que un infant aprengui a parlar més tard de l'habitual? El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de la Garrotxa creu que sí. Cada any atén més consultes per retard en el llenguatge i la seva directora, Ester Pla, apunta que es deu a la sobreexposició a les pantalles. Assegura que moltes d'aquestes criatures milloren amb pautes que fan a casa, cosa que implica que no hi ha un problema de base de comprensió, retard mental o trastorn de l'aspecte autista.
Publicitat


El centre també senyala que la interacció amb les pantalles també afecta negativament a la creativitat. "Si juguen amb quatre troncs a fer una caseta, a simular i imaginar treballen molt més la creativitat que si ho substitueixen per una cosa que ja està feta", afirma la doctora. Altres repercussions, segons la seva directora, de l'abús dels dispositius poden ser dificultats a l'hora de controlar les emocions, problemes d'ansietat, miopia, obesitat, falta de son, rebequeries, menys empatia i manca d'habilitats socials.

Publicitat

De fet, la directora del CDIAP recorda que "quan cantes una cançó a un nadó o li expliquen un conte, transmets emocions, entones una melodia i li transmets afectivitat". Però si en comptes de cantar la cançó, poses un vídeo per anar a dormir, aquest vincle afectiu entre fill i progenitor es perd.

Dels 0-3 anys, una edat clau
Publicitat


Per tal d'evitar aquestes dificultats en l'aprenentatge de la llengua i també estimular la creativitat, el centre recomana a les famílies que allunyin els dispositius mòbils dels infants fins als tres anys. "El desenvolupament del cervell durant aquesta franja es multiplica per tres", explica la directora del CDIAP de la Garrotxa. A més, la doctora també afirma que en aquesta fase "s'estableix la base de com som" i això significa que es forma el caràcter, com una persona s'autocontrola o com gestiona les emocions. Tots els aprenentatges arriben "en base al model i les relacions que s'estableixen amb altres persones".

Pla afegeix que l'any 2006 un estudi amb 2.000 infants d'entre 5 i 6 anys va demostrar que aquells qui miraven menys d'una hora al dia de televisió feien dibuixos amb més detalls, expressivitat i relleu.

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat