Ryan Stone

«No m'hauria plantejat quedar-me embarassat si no hagués conegut altres parts de nois trans»

Parlem amb Pol Galofre i Bel Olid sobre criança, gènere i normalització de la realitat

Ryan Stone
per Criar.cat
"És molt creepy l'obsessió que la penya té per saber quins genitals té un bebè", explica la Bel Olid al Criar Bé, el programa d'humor i criança de Rac1, presentat per Alba Carreres, amb Àngela Monge, Pol Mallafré i Pol Rodellar.

I és que una de les primeres coses que pregunten quan una persona es queda embarassada és si serà un nen o una nena, com si els genitals féssin la persona. En el cas de la parella formada per Pol Galofre i Bel Olid va ser en Pol qui va gestar la criatura, a qui li parlen amb genere neutre.


"Hem decidit que si una persona li parla amb femení no la corregim i si ho fa amb masculí tampoc", explica la Bel. "Nosaltres fem les desinències amb i, per tant és una persona guapi que avui està molt contenti".

Tot i això, segons ens explica, s'educa molt més amb l'exemple que amb les paraules. "A vegades estem obligant a les nostres criatures a suportar una pressió social que nosaltres no estem disposades a suportar", assegura la Bel. 


"Per educar amb una llibertat més àmplia has de mirar quins exemples adults li estàs donant. Perquè si al seu voltant no el té aquests referents de llibertat i expressió dissident, el més fàcil serà que cedeixi a la pressió social i segueixi estereotips", assegura.

S'educa molt més amb l'exemple que amb les paraules

A banda dels referents tenen clar que els precedents i la visibilització de les realitats és clau per fugir dels models heteronormatius. "Jo com a noi trans no m’hauria pogut plantejar quedar-me embarassat si no hagués conegut a altres nois trans que s’havien quedat embarassats", ens explica el Pol."M'agradaria molt veure el moment en el qual que un pare pareixi sigui algo normalitzat", assegura. Si t'has perdut l'entrevista sencera la pots escoltar aquí.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres