iStock

8 lectures contra l'assetjament escolar per a totes les edats

Des dels tres anys fins als més grans, en aquest recull hi trobareu títols didàctics per treballar el "bullying" a casa i a l'escola

7 de maig de 2024 a les 07:00h
iStock
Afrontar un cas d'assetjament escolar no és fàcil. Trobar la manera de detectar-lo, parlar-ne i resoldre'l pot ser tot un repte, tant si el patim en primera persona, com si el veiem en tercers, o si és el nostre fill o filla qui ens parla d'una situació que s'ha donat a l'escola. En qualsevol d'aquests casos, la lectura és una gran eina per ampliar el punt de vista i adquirir recursos. 

Avui us acostem 8 llibres per prevenir i parlar de l'assetjament, una realitat que no s’atura i que -malauradament- encara és present a moltes aules d’arreu. El 2 de maig és el Dia Internacional contra l'assetjament escolar i aquesta tria de lectures us poden ajudar a parlar del tema, a prendre consciència i a prevenir aquesta realitat.


Com sempre la proposta és aquesta, però podria ser una altra, ja que hi ha diversos llibres que tracten aquest tema, per a totes les edats i de formats diferents. Perquè el primer pas per combatre el bullying és detectar-lo i parlar-ne


  1. "Què li passa a l'Elna?"
  2. "Motxilles"
  3. "Xiular en cas d'emergència"
  4. "Powman"
  5. "Ni motxilles ni armadures"
  6. "La colla dels 11"
  7. "Silenci"
  8. "Més enllà de la broma"

 

"Què li passa a l'Elna?" - Mosaics Llibres

 
Amb aquest conte il·lustrat per Joan Turu, podreu mostrar als més petits com se sent l'Elna, una nena que pateix abusos per part d'una companya de l'escola. La història ajuda els infants a comprendre el problema i a detectar les situacions d'assetjament, tant si les pateixen ells mateixos, com si es donen al seu voltant. Amb l'ajuda del seu amic Pol, l'Elna serà capaç de parlar de què li passa, buscar una solució i empoderar-se per no perdre la confiança en si mateixa i el somriure. A partir de 3 anys.

"Motxilles" - Baobab


Per a infants una mica més grans, us presentem la història de la Lis, que cada matí guarda en una motxilla les coses que li agraden més. Però de mica en mica, comença a adonar-se que els seus amics no la tracten igual que abans, no la deixen jugar als secrets i fins i tot li roben l'esmorzar. Cada dia la motxilla es va fent més i més grossa, omplint-se de tristesa, vergonya, por… sentiments que pesen molt! Trobarà la manera de treure’s aquest pes de sobre? De 6 a 8 anys.

"Xiular en cas d’emergència" - Bindibooks


Aquest relat és ideal per a nens i nenes a partir de 9 anys, i ens parla de la Mariona. Ella i la seva història i la valentia de plantar cara a allò que no li agrada, a allò que li fa mal. Ho aconsegueix sola? Veureu que no, que ho fa amb l’ajuda d’un xic de màgia. A la Mariona no li agrada que es riguin d’ella per alguna cosa que no ha decidit, com ara dels pèls que té a les cames, als braços i una mica per tot el cos. Per això s’envalentonarà i plantarà cara.


"Powman" - Picarona Editorial


En una escola en Johno i el seu grup d’amics no paren d’assetjar el protagonista d’aquest llibre. Ell se sent impotent i, amb l’ajuda dels seus pares i els seus consells, desenvolupa un pla per passar a l’acció i alliçonar aquells que el molesten. Un llibre divertit, colpidor i valent, a partir de 8 anys


"Ni motxilles ni armadures" - El cep i la nansa


Anna Mas i Elisabet Serra fan un tàndem espectacular i necessari, perquè ens parlem d’una escola, una classe, una mestra, una víctima, un assetjador i conflictes per resoldre. La motxilla del Miquel pesa molt, en Raül porta una armadura pesada i feixuga. Motxilles i armadures que pesen i fan mal. El millor serà desfer-se’n aviat, però com? Un conte ideal a partir de 7 anys.


"La colla dels 11" - Animallibres


Una història valenta sobre els límit de la por i el respecte en les relacions d'amistat. Està protagonitzat per un peixet que s'adona que una colla que és temuda no és una veritable colla, perquè en les colles de veritat, cadascú hi compta i tothom és respectat. Quan el van convidar a unir-se a aquella colla, el Benjamí es va sentir important. Era extraordinari formar part de la colla dels 11, tothom els admirava i respectava! Però era admiració de debò o simplement els tenien por? El Benjamí havia de prendre una decisió: continuar sent el peix número 11 o defensar l’amistat i el veritable respecte. Una història sobre la força del grup i la importància del pensament i les decisions que prenem com a individus. Des de 4 fins a 8 anys.

"Silenci" - Inuk 


Història altament original que pots llegir-te del dret o del revés. I és que aquest llibre mostra les dues cares del bullying a les escoles. És la història de la Júlia i la Marina, un regat explicat des de dos angles oposats. El de la víctima i el de l’assetjadora. Combina relat amb còmic, vinyetes i dàlegs i és ideal a partir de 12 anys.


"Més enllà de la broma" - Penguin Llibres


Un thriller juvenil, a partir de 14 anys, on ningú és el que aparenta. És evident que no totes les bromes fan gràcia, algunes són -fins i tot- desagradables. D’això s’adonen a l’Institut de la novel·la, de com algunes bromes poden fer la vida impossible fins a un injust desenllaç.


 


Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".

Laia Santís
Mare, mestra, prescriptora de llibres i bookstagrammer a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat