No, la «culpa» de l'obesitat infantil no és només d'allò que mengen

Aquestes alteracions vinculen l'obesitat amb una patologia cerebral similar al trastorn obsessiu-compulsiu

per Criar.cat
Un estudi de l'Hospital del Mar i l'Institut de Salut Global de Barcelona ha analitzat el cervell de 230 nens i nenes i han detectat alteracions al cervell dels infants obesos. 

Aquestes alteracions vinculen l'obesitat amb una patologia cerebral similar al trastorn obsessiu-compulsiu, ja que totes les zones del cervell afectades són les mateixes que en aquesta malaltia.


L'obesitat es vincula, de forma general, als mals hàbits alimentaris i a la disponibilitat d'aliments altament calòrics i agradables al paladar. Segons aquest estudi, però, hi ha altres elements implicats.

Gràcies a les imatges obtingudes amb ressonància magnètica s'ha vist que el cervell dels infants obesos ja presenten alteracions si es comparen amb nens i nenes de la mateixa edat amb pes normal o sobrepès. 


"Fins ara s'enfoca l'obesitat en general i, en particular la infantil, com un mal hàbit i s'assenyala determinats aliments com a responsables, però no és del tot així", explica el Dr. Jesús Pujol, autor de l'estudi. 

L'estudi ha permès detectar "un salt qualitatiu en els nens i nenes que va d'un mal hàbit en el cas del sobrepès, a una "malaltia" cerebral en forma d'alteració funcional quan el sobrepès passa a ser obesitat. És clarament una obsessió pel menjar", apunta.

A Catalunya el 38% de les nenes d'entre 6 i 11 anys pateixen sobrepès o obesitat, xifra que arriba al 40% entre els nens de la mateixa edat. La seva prevalença ha disminuït en general, però s'ha incrementat a les àrees urbanes més desafavorides. Es considera obesitat infantil els casos d'aquells nens i nenes que tenen un pes que se situa en el percentil 95 de la mitjana corresponent a la seva edat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Imatge il·lustrativa
Nathan Dumlao
El clítoris sí. Amb aigua i prou.
Imatge il·lustrativa
Anvesh
Els trajectes llargs poden resultar feixucs pels més petits de la casa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres