No, la «culpa» de l'obesitat infantil no és només d'allò que mengen

Aquestes alteracions vinculen l'obesitat amb una patologia cerebral similar al trastorn obsessiu-compulsiu

per Criar.cat
Un estudi de l'Hospital del Mar i l'Institut de Salut Global de Barcelona ha analitzat el cervell de 230 nens i nenes i han detectat alteracions al cervell dels infants obesos. 

Aquestes alteracions vinculen l'obesitat amb una patologia cerebral similar al trastorn obsessiu-compulsiu, ja que totes les zones del cervell afectades són les mateixes que en aquesta malaltia.


L'obesitat es vincula, de forma general, als mals hàbits alimentaris i a la disponibilitat d'aliments altament calòrics i agradables al paladar. Segons aquest estudi, però, hi ha altres elements implicats.

Gràcies a les imatges obtingudes amb ressonància magnètica s'ha vist que el cervell dels infants obesos ja presenten alteracions si es comparen amb nens i nenes de la mateixa edat amb pes normal o sobrepès. 


"Fins ara s'enfoca l'obesitat en general i, en particular la infantil, com un mal hàbit i s'assenyala determinats aliments com a responsables, però no és del tot així", explica el Dr. Jesús Pujol, autor de l'estudi. 

L'estudi ha permès detectar "un salt qualitatiu en els nens i nenes que va d'un mal hàbit en el cas del sobrepès, a una "malaltia" cerebral en forma d'alteració funcional quan el sobrepès passa a ser obesitat. És clarament una obsessió pel menjar", apunta.

A Catalunya el 38% de les nenes d'entre 6 i 11 anys pateixen sobrepès o obesitat, xifra que arriba al 40% entre els nens de la mateixa edat. La seva prevalença ha disminuït en general, però s'ha incrementat a les àrees urbanes més desafavorides. Es considera obesitat infantil els casos d'aquells nens i nenes que tenen un pes que se situa en el percentil 95 de la mitjana corresponent a la seva edat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres