Isaac Quesada

Ser mare et converteix en una persona diferent

Estudis han confirmat canvis cerebrals de les dones que han estat mares

per Criar.cat
Isaac Quesada
Ser mare et posa en ordre les prioritats, quan neix un nadó neix també una mare i ara, per primera vegada la ciència ha demostrat que durant l'embaràs i després del part el cervell canvia i ho fa a llarg termini.

L'estudi publicat a la revista Neurocience conclou que els canvis que es donen al cervell de les dones quan han estat mares es poden perllongar fins més enllà dels dos anys després d'haver-ho estat. 


Després d'examinar detalladament el cervell de 25 mares abans i després de l'embaràs i fins dos anys després de ser mares i 17 homes que han estat pares per primera vegada han vist que és possible detectar canvis estructurals del cervell a través de l'escàner d'aquests.

Hi ha una part del cervell que després de dos anys recupera parcialment l'estat anterior a l'hipocamp, a excepció d'una estructura cerebral involucrada amb la memòria.


Les àrees cerebrals que són responsables de la intel·ligència social i la capacitat per entendre els pensaments i intencions dels altres, parts que ajuden a intensificar la vinculació materna amb el nounat, són les parts que més es veuen alterades. 


Pel que fa a la matèria gris, la capa externa del cervell que conté els cossos cel·lulars de les neurones, a través de ressonància magnètica s'ha pogut veure com hi ha parts en les quals es redueix la mida després de l'embaràs, un fenomen que s'anomena "poda de substància grisa" i és una contracció similar a la que s'observa a la primera infància i a l'adolescència.


Aquesta poda adaptativa optimitza certes funcions, com la capacitat de la mare d'interpretar l'estat mental de la seva criatura i anticipar possibles amenaces al seu entorn. 


Durant l'experiment es va monitorar el cervell d'aquestes mares, i se'ls va mostrar fotografies de les seves criatures i d'altres criatures. Les parts que s'il·luminaven en veure les seves criatures coincidia amb les zones on la substància grisa s'havia optimitzat, en canvi no ho feien quan veien altres bebès.

Això respon a un procés anomenat especialització, pel qual responen a un propòsit d'adaptació per la mare en relació amb els seus fills.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres