Salvador Miret

Quan es valorarà treure la mascareta a les escoles?

Alguns països, com França, han aixecat la mesura en territoris amb baixa incidència

Salvador Miret

Balanç d'inici de curs molt positiu, segons el Departament d'Educació i de Salut. Les dades reportades apunten que hi ha prop de cinc vegades menys grups classe confinats que en l'arrencada del curs anterior (consulta el mapa d'escoles confinades, aquí).

La comparativa no deixa lloc a dubte. En total 276 grups estan confinats en relació amb els 1.201 de l'any passat. En nombre d'alumnes, actualment n'hi ha 7.639 en quarantena respecte als 26.030 del curs anterior. Unes xifres d'èxit, segons han qualificat els dos departaments, que atribueixen a l'elevada immunització tot i la irrupció de la contagiosa variant Delta. 


Amb tot, però, la Generalitat no creu que sigui encara moment per revisar a fons les mesures. En els propers dies actualitzarà el protocol Covid i no preveu cap canvi significatiu. La mesura més feixuga, la de les mascaretes, es mantindrà tot i les bones xifres.

Alguns països de l'entorn que ens porten avantatge amb els dies de curs ja han fet passos per anar aixecant progressivament la mascareta. França, per exemple, l'ha retirada en aquells territoris amb baixa incidència i Anglaterra ha engegat el curs sense elles. 


Amb quina previsió treballa la Generalitat i el govern espanyol per revisar aquesta mesura? Segons la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, la revisió que està subjecta a la directriu estatal, no serà abans de la segona meitat del trimestre. Serà llavors quan es valorarà, junt amb un anàlisi del context epidemiològic, si es comença a retirar la mascareta. 


El cert és que les xifres de vacunació a secundària són ja molt altes, equivalents al percentatge de vacunació de la població general. Un 70% de la població d'entre 12 i 18 anys ja té la pauta completa, fet que faria raonable que en aquestes franges es pogués relaxar la mesura. 

Per contra, les dades apunten que la major incidència actualment té lloc entre alumnes de primària, exclosos de la campanya de vacunació. Les xifres, que sí que suposen una novetat amb relació a les anteriors onades, fan que les autoritats sanitàries estiguin valorant la possibilitat de fer accessible la vacuna a aquestes franges un cop es publiquin resultats concloents sobre la seguretat del vaccí en infants. 

La Generalitat apel·la encara a la prudència abans de poder fer canvis en la gestió Covid a les escoles, confiant plenament que es pugui dur a terme el curs amb el màxim de normalitat. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Imatge il·lustrativa
Ens ho explica la psicòloga Laia Sala
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres