Soragrit Wongsa

Per què hi ha escoles que cancel·len les extraescolars en nom de la Covid?

Parlem amb Pep Montes Sala, Gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure i l'Educació

Soragrit Wongsa
Són les 16.20h. A la Clàudia li hauria agradat fer robòtica d'extraescolar, però de moment no en fa perquè la direcció de l'escola pública on va ha decidit no oferir-la, almenys durant aquest primer trimestre, perquè és una activitat d'interior. 

Tot i que les activitats extraescolars estan permeses pel departament d'Educació amb l'única limitació de 10-15 participants amb mascareta, són moltes les direccions dels centres que han volgut anar més enllà del que estableix la normativa i prohibir certes activitats.  


"Ara mateix el protocol no està ben definit sobre paper i estem actuant segons una informació verbal que se'ns ha fet arribar: que són bàsicament les restriccions a 10 persones amb mascareta i 15 si l'espai és prou gran", explica Pep Montes Sala, Gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure i l'Educació. "Cada escola és un món i la direcció decideix què fer-hi".

Molt sovint el criteri de prudència, restricció i precaució establert per la direcció de les escoles entra en controvèrsia amb la voluntat de les AFES, que tenen més clares les necessitats de les famílies. 


"Ens estem trobant amb escoles que limiten les extraescolars als grups bombolla, fet surrealista, perquè precisament extra escolar es refereix a l'activitat de fora del grup classe", explica el Pep Montes Sala. La viabilitat que surti una activitat o no depèn, en gran manera, del mínim d'alumnes: o bé s'encareix el preu o bé no surt a compte fer-la.

Què està passant? Doncs que les famílies han de pagar més per dur als seus fills a anglès a una acadèmia i no ho poden fer a la mateixa escola, perquè ja no s'ofereix aquest servei. Les desigualtats creixen i només les famílies amb un poder adquisitiu més alt poden comprar aquesta "normalitat" per les seves criatures.

Quines activitats són les que sí que s'han posat en marxa? Les primeres activitats que s'han posat en marxa, segons ens explica, són les que es duen a terme a l'aire lliure: futbol, bàsquet i altres esports. Paradoxalment, les d'interior, com ara robòtica, arts escèniques i fins i tot la música són les que s'han vist frenades per aquestes mesures imposades per les direccions dels centres.

Alguns centres sense colònies: Alguns centres han decidit suspendre de moment, durant el primer trimestre les colònies i sortides que abans de la pandèmia es feien habitualment, tot i que per part d'Educació estan autoritzades.

Mesures desiguals: La dinàmica social molt propera a la normalitat no encaixa amb les mesures clarament restrictives d'algunes escoles. Quan surten de les aules s'ajunten a parcs o altres extraescolars privades amb nens i nenes d'altres centres. L'alta capacitat discrecional per part de les direccions dels centres provoquen situacions molt desiguals fins i tot entre escoles públiques d'un mateix municipi. 

Situacions que desgasten: "Quan va començar el curs no vam entendre que ens demanessin que les extraescolars comencessin a l'octubre. En un curs normal comencem a preparar les extra escolars cap al maig de l'any anterior. S'assumeixen les restriccions amb una normalitat esfereïdora, només se'n recorden de nosaltres quan ens queixem amargament"; explica Montes.

A Catalunya hi ha aproximadament unes 300 empreses, petites i mitjanes que es dediquen al lleure, la majoria no estan associades. El fet de no saber si l'àmbit d'actuació correspon a Joventut o Educació també dificulta la interlocució i vehiculació de les queixes per part de les empreses. 

La part bona? La part bona, segons ens diuen, que ens ha deixat la pandèmia és que s'està tornant a parlar de les extraescolars, unes activitats que fins ara havien estat totalment invisibilitzades.

Què podem fer si som una família i ens han cancel·lat les activitats? Fer pressió a través de les AFES. Les activitats es poden fer i és la direcció de cada centre qui decideix fer-les o no. 

Aquest article és de l'octubre del 2021
Arxivat a:
ActualitatGeneral
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres