6 propostes d'estimulació sensorial per acompanyar els infants

L'estimulació conscient durant la primera infància reforça les connexions neuronals

per Criar.cat
Durant els primers anys de vida el cervell va teixint la seva xarxa de connexions anomenades sinapsis. La quantitat d'estímuls que reben les criatures durant la primera infància van estretament relacionades amb la quantitat de sinapsis que es formen.

L'estimulació repetitiva i conscient reforça aquestes connexions. Si es deixen d'estimular es perden. Els beneficis de l'estimulació sensorial a la primera infància són molts i molt variats: des d'augmentar l'atenció, la concentració i el desig per l'aprenentatge fins a promoure el pensament lògic o tenir coneixement del mateix cos.


"No es tracta que l'adult estimuli l'infant a que faci activitats per promoure aquestes connexions, sinó fer una proposta de materials desestructurats, pals, pedres, petxines, teles, cistelles, embuts... i a través d'aquestes propostes ja es generen aquestes connexions neuronals a través de les diverses textures i experiències que van tenint", ens explica l'Elena Izquierdo, responsable de l'Escoleta dels Encants. 

"L'adult està present i disponible i observa sense intervenir la lliure exploració de l'infant. Un material ple de llum, de plàstic o més estructurat sigui menys deixes pas a la imaginació i al descobrir diverses possibilitats del mateix material", assegura


Us hem preparat una sèrie de propostes que pots fer amb el teu fill i filla juntament amb l'Escoleta dels Encants, expertes en educació orgànica, viva i sistèmica. 
 

Jugar amb teles: Jugar amb teles permet als infants tenir gran coneixement de l'espai i del cos, experimentar amb textures, desenvolupar el joc imaginatiu, explorar el seu espai i l'espai compartit

 

Enrotllar i embolicar: Enrotllar tires de roba o de teixit, embolicar amb paper de seda, permet experimentar amb les formes, les textures i l'espai

 

Sacs amb pes: coixins amb sorra a dintre, llegums o arròs, permeten experimentar amb els diversos pesos i també textures
 

Jocs amb cadenes: pot ser el cable d'una cadena tipus la de lligar la bicicleta o bé de les metàliques gruixudes i llargues, sempre amb constant supervisió. Juguen a alçar-les, posar-les a dintre de recipients, friccionar-les o bé lliscar-les. 
 

Recipients amb olors: sovint quan treballem l'estimulació sensorial ens oblidem del sentit de l'olfacte. Treballar amb diversos elements, plantes aromàtiques o ingredients pot resultar realment estimulant pels infants. 
 

Experimentació amb pintures i amb diverses parts del cos: pintar amb els dits, les mans, les cames o els peus pot ser molt divertit sempre que no ho fem amb por d'embrutar. 


Altres activitats que també podeu fer i que estimulen les connexions neuronals dels vostres fills i filles:

Escoltar música
Fer-los un massatge relaxant (si vols saber com fer-ho fes clic aquí)
Jugar amb ampolles sensorials
Passejar per la sorra amb els peus descalços
Jugar a amagar-se darrera d'una tela
Posar pinces d'estendre la roba al voltant d'un rotllo de paper de cuina

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres