Escoleta dels Encants | Gala Espín

Per què cada vegada hi ha més famílies que no autoritzen els seus fills a sortir a les fotos de l'escola?

Parlem amb l'experta en comunicació projectes digitals i ètica Patrícia Ventura, per saber l'abast de tot plegat

Escoleta dels Encants | Gala Espín
per Criar.cat
Els canals de comunicació han canviat, i cada vegada són més les escoles que utilitzen les xarxes, habitualment Instagram o Twitter, però també blogs o la web oficial, per penjar fotografies on apareixen cares dels menors d'edat.

Per tal de poder-les penjar, sovint a principi de curs, fan omplir un paper a les famílies autoritzant-los a fer-ho. Cada vegada són més, però les famílies que no ho fan i avui ens preguntem per què.


"Clar que confiem en l'escola, però el que no s'entén prou és l'abast de tot plegat", explica Patrícia Ventura, mare i doctoranda de comunicació, algoritmes i ètica. Justament es troba fent una tesi sobre intel·ligència artificial i comunicació, i ella és una de les mares que no autoritza a les seves criatures a sortir a les fotos de l'escola.

"Quan estem autoritzant a les escoles a fer-los fotos i penjar-les a Instagram i aquestes es postegen, estem cedint els drets d'explotació d'aquesta imatge per sempre. Aquestes imatges se les pot descarregar qualsevol persona, i al final es perd el control d'on van a parar", ens explica.


A més, segons ens explica, estaríem construint l'empremta digital del nostre fill o filla sense que ens ho hagi demanat, i es pot trobar quan sigui gran amb què té una sèrie de fotografies penjades vés a saber on, ja sigui de colònies, rentant-se les dents, les mans o bé en el seu dia a dia, sense que ell o ella, que és una persona a part de nosaltres, ho hagi volgut.

"Es tracta d'un fet, per part de les escoles, sense mala intenció, però està clar que també n'hi ha qui se n'aprofita. Les cares dels infants donen like, i aquesta és una comunicació sense ètica ni valors", assegura.

Encara que les fotos es publiquin en un perfil privat a les xarxes, les empreses igualment fan un ús d'emmagatzematge d'aquestes dades, i generen perfils per segmentar anuncis i treure'n informació.

"Hi ha empreses que fins i tot s'aprofiten de la manca de legislació d'IT i utilitzen tecnologia de reconeixement facial, et poden fins i tot localitzar i vendre aquestes dades a tercers", assegura.

Discriminació per voler ser respectuosos/es amb la imatge dels infants

Ens han arribat diverses queixes de famílies que ens asseguren que separen a les seves criatures, o fins i tot marquen amb una X a la mà amb retolador negre, aquells infants que no tenen l'autorització firmada. 

També han denunciat casos on es truca directament a les famílies amenaçant i dient que si no se signa l'autorització perquè aquest infant surti a xarxes socials se l'apartarà del grup.

"És moment que les escoles es plantegin quina mena de comunicació volen fer cap a les famílies. Les recomanacions d'Educació, que es basen en la legalitat vigent, recomanen que es comparteixin les fotografies per canals completament privats", explica Patrícia Ventura.

L'experta aposta per no mostrar cares dels infants a les xarxes i dur a terme una comunicació amb valors, sense generar una empremta digital a l'infant.
Arxivat a:
PantallesGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres