Torna al consultori Torna a les consultes de Educació de 0 a 14 anys

Miquel Banchs-Piqué
Data: 15/02/22 12:54
Desenvolupament cognitiu dels bebès i conseqüències per la seva educació
Hola,
hi ha algun recurs (en català, castellà o anglès) que expliqui de manera senzilla el desenvolupament cognitiu dels bebès/nens relacionant-ho amb aspectes de la seva educació i comportament? Alguns exemples (més o menys inventats) del que em refereixo:
- Cap a la setmana 13 el cervell dels bebès experimenta un canvi X, que fa que siguin més porucs i ploraners durant un temps. Aquest canvi propicia una millora en la seva psicomotricitat.
- Cap al mes/setmana X comencen a entendre el concepte de "jo". Això fa que es reneguin al mirall i que siguin capaços d'entendre/fer XYZ.
- Cap al mes/setmana X comencen a entendre el concepte de "altre persona". Això fa que puguin entendre què és compartir.

El que m'interessaria és una cosa així detallada temporalment, començant pel part i acabant a l'edat que sigui, però estaria bé que arribés fins l'adolescència; que es pugui consultar fàcilment i així saber què té sentit de fer o provar en l'educació del bebè/nen i què no en té. Ara mateix el meu fill té 13 setmanes, així que aquesta primera fase és la que més m'interessa actualment.

Moltes gràcies,
Miquel

Data: 22/03/2022 15:28

Hola Miquel,

Moltes gràcies per la teva consulta. En primer lloc, és important tenir en compte que cada criatura té un ritme de desenvolupament diferent, i si bé és cert que podem donar unes línies generals, la criança respectuosa es basa a respectar aquest ritme individual. 

Referent a la teva consulta en concret, no disposem d'un recurs que englobi totes les edats que ens demanes, però sí que trobaràs molta informació al recull Les etapes del desenvolupament del nadó durant el primer any de vida. També tens a la teva disposició la nostra Taula de Desenvolupament Psicomotriu (0 a 24 mesos).

També hi ha molta informació sobre les etapes del desenvolupament a partir del joc a l'article sobre "Joquines ideals segons l'edat", on s'expliquen els principals canvis de les criatures a mesura que creixen, estructurat per edats i fins als 12 anys. Finalment, a Criar.cat hi trobaràs tota mena d'informació sobre les etapes del desenvolupament, organitzada per edats al menú de l'esquerra, segons si es tracta de bebès (0 a 3 anys)infants (+3) o preadolescents i adolescents

Conèixer el moment maduratiu de la nostra criatura és important per poder donar-li les eines correctes per estimular el seu creixement, però, tal com ens explica l'educadora i responsable de l'Escoleta dels Encants, Elena Izquierdo, "no es tracta que l'adult estimuli l'infant a què faci activitats per promoure aquestes connexions (o sinapsis), sinó fer una proposta de materials desestructurats, pals, pedres, petxines, teles, cistelles, embuts... i a través d'aquestes propostes ja es generen aquestes connexions neuronals a través de les diverses textures i experiències que van tenint". Ho pots llegir a l'article "6 propostes d'estimulació sensorial per acompanyar els infants". 
--
Respost per l'Equip de Criar.cat

Només els moderadors poden publicar-hi respostes.
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat