Torna al consultori Torna a les consultes de Pediatria, desenvolupament i Covid

Verónica
Data: 13/12/20 01:00
La j i la k
La nostra filla de 4 anys li costa de pronunciar alguns fonemes, la J o la K, al col·legi ens diuen que és normal, però el pare ja diu que ha d'anar al logopeda i la tieta no fa més que repetir-li el fonema perquè el digui bé. Creus que faig bé d'esperar ? (la nena té el paladar i la mossegada una mica deformada del xumet )

Data: 15/12/2020 15:01

Hola Verónica!

L'adquisició dels fonemes comença a finals del primer any de vida i conclou cap als cinc anys. Quan un nen, a partir d'aquesta edat, no és capaç de pronunciar un fonema correctement, s'ha de fer una primera valoració de quines causes poden estar motivant aquesta incapacitat. Segons alguns autors, els fonemes es van adquirint segons la seva dificultat articulatòria, i també s'ha de considerar la freqüència d'ús dels fonemes en l'entorn de l'infant.

Els fonemes que comentes que la teva filla no pot fer amb 4 anys, s'assimilen, normalment, al voltant dels 3 anys, i és important que pogueu solucionar aquesta dificultat, ja que en aquest cas afecta bastant a la intel·ligibilitat de la parla. En el vostre cas, que comentes que hi ha una deformació causada pel xumet, és millor no pressionar, ni corregir la nena, ni forçar amb la correcció del so, ni forçar que faci una repetició correcta fins que un logopeda us faci la pauta correcta i una primera observació de tot l'aparell bucofonador, per tal d'assegurar que no hi ha cap problema estructural que estigui motivant tota aquesta dificultat articulatòria.

Amb l'edat que té la nena, ja podeu consultar (i és important que ho feu) i rebeu algunes pautes per poder rehabilitar tota aquesta adquisició de fonemes que realment ja hauria de poder emetre sense dificultats. Espero haver-te ajudat. 


Respost per Margot Ripoll (@elsaolncitodemama), psicòloga especialista en trastorns de conducta, de la parla i el llenguatge.

Editat i validat per l'equip de Criar.cat

Només els moderadors poden publicar-hi respostes.
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat