Imani Bahati

Si tinc endometriosi, em costarà tenir fills?

La ginecòloga Laia Sànchez resol tots els dubtes sobre aquesta patologia que afecta 190 milions de dones al món

15 de febrer de 2022 a les 07:00h
Imani Bahati
per Dra. Laia Sànchez
L'endometriosi és una malaltia d'origen ginecològic amb impacte sistèmic que afecta 190 milions de dones al món, és a dir, és una malaltia més freqüent que la diabetis, l'asma, l'epilèpsia i la sida juntes.

Es caracteritza per la presència de teixit endometrial anòmal fora de la cavitat uterina, afectant preferentment a la pelvis tot i que també s’han descrit implants fora d’ella.

L’endometriosi és una causa freqüent de subfertilitat. Veiem algunes dades:

El 30-40% de les dones amb endometriosi patiran un problema de fertilitat associat.

Entre 20-68% de les dones en estudi d'esterilitat serán diagnosticades d’endometriosi.

Això no vol dir que totes les dones amb endometriosi tindran dificultats per tenir fills, i viceversa, no totes les dones infèrtils sense diagnòstic tindran endometriosi.

Cada dia sabem una mica més sobre la etiopatogenia d’aquesta malaltia tan complexa i multifactorial, i com la fertilitat es pot veure alteradada:

En casos d’endometriosi greus (síndromes adherencials greus, endometriosis profundes), s’associen a alteracions de l’anatomia i funcionament dels genitals interns (per exemple, les trompes) dificultant els processos de fecundació i implantació de l’embrió.

L’estat proinflamatori i l’augment de l’estrés oxidatiu propi de la malaltia pot tenir un impacte negatiu en reserva ovàrica i qualitat ovocitària.

Aquest mateix inflamatori també afectarà als processos fecundació i implantació, afectant a la foliculogenesi ( desenvolupament de l’òvul) i la fase lútea (producció de progesterona per mantenir l’embaràs en etapes inicials).

A més, aquest ambient tòxic i inflamatori també afectarà la qualitat espermàtica.

A nivell endometrial s’ha descrit una possible resistència a la progesterona. L’endometri de les dones afectades d’endometriosi presenten menys receptors de progesterona que els endometris de les dones que no la pateixen. La progesterona juga paper clau en la maduració de l’endometri, fent-ho un lloc ideal per a la implantació de l’embrió.

El paper del sistema inmune incompetent en l'etiopatogenia de la endometriosi segurament també influeix en el terreny de la fertilitat.


Per últim, no podem obviar que en el 50% dels casos l’endometriosi s’associa a adenomiosi, una altra condició ginecològica que es caracteritza per la infiltració de teixit endometrial anòmal a nivell miometrial -és a dir parets de l'úter, i que cada cop més es parla de la seva implicació en termes d'infertilitat i avortaments de repetició.


Tot i que les possibilitat d’embaràs natural poden ser menor (cal individualitzar cada cas), amb les tècniques de reproducció assistida (la FIV- Fecundació in vitro) les taxes d'èxit són iguals a les dones sense endometriosi (en cas de dones d'edat i reserva ovàrica similar).


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres