10 contes per trencar tabús sobre educació sexual i prevenció dels abusos

Llibres per parlar amb els infants sobre els canvis que experimentaran a la pubertat i ajudar-los a conèixer el seu propi cos. També n'incloem alguns per prevenir l'abús infantil.

L'educació sexual és molt més que un taller de secundària on s'explica com posar un preservatiu. Comença molt abans, ja des de nadons és recomanable, per exemple, anomenar les parts del cos pel seu propi nom, i no utilitzar paraules com "tita" o "patata". L'alfabetització genital és l'inici del procés, però amb l'arribada de la pubertat, entre els 8 i els 13 anys en el cas de les nenes, i entre els 9 i els 14 en els nens, els canvis físics, i per tant també les preguntes, es multipliquen.

Amb aquest recull de contes us volem apropar uns quants recursos pedagògics per parlar amb els fills i filles sobre el coneixement del propi cos. Aprendran a entendre millor els canvis que viuran i les noves sensacions que experimentaran.


Al final del recull hi trobareu també 3 títols específicament pensats per parlar de l'abús infantil amb els més petits i ajudar a prevenir-lo.

  1. "Explica-m'ho tot"
  2. "Descobrint el cos, sembrant paraules"
  3. "El Bru es fa gran"
  4. "Espermarquia"
  5. "La regla mola (si saps com funciona)"
  6. "El libro rojo de las niñas" i "El libro dorado de los niños"
  7. "Pessigolles"
  8. "Clara y su sombra"
  9. "El meu cos és meu!"
  10. "¡Estela, grita muy fuerte!"

 

1. "Explica-m'ho tot", de Katharina von der Gathen amb il·lustracions d'Anke Kuhl


Aquesta és la segona part de l'èxit de vendes "Explica-m'ho", on l'autora alemanya, especialista en educació sexual, respon les preguntes que li fan els alumnes de primària de forma anònima sobre el cos, la pubertat, l'amor i la sexualitat. Respostes escrites amb claredat i honestedat que ajuden dissipar les confusions que pot provocar la cerca d'informació a internet. Von der Gathen és autora també d'altres llibres d'educació sexual com "La vida amorosa dels animals" o "El vermell mola".

2. "Descobrint el cos, sembrant paraules", de Montse Catalán amb il·lustracions d'Aina Sallés

Un conte per aprendre a anomenar les parts del cos pel seu nom, sense eufemismes. Per trencar silencis i tabús i aprendre a conèixer el propi cos amb alegria i respecte. Pensat per a criatures que ho volen saber tot, i per a adolescents que busquen respostes clares i sinceres.

3. "En Bru es fa gran", de Mònica Peitx amb il·lustracions de Cristina Losantos

L'autora és pediatra-endocrinòloga i amb aquest llibre ens parla dels canvis en la pubertat masculina i la importància de mantenir uns hàbits saludables. El protagonista, en Bru, té 10 anys i comença a experimentar la transformació del seu cos. La seva germana té també el seu propi llibre, "La Mia es fa gran", guanyador de diversos premis els 2016 i 2017. 

4. "Espermarquia", de Júlia Sánchez Andreo amb il·lustracions d'Anna Tó


Aquest conte ens situa en el moment previ a la primera ejaculació. El personatge és un noi que està en aquest punt i que té com a referent per resoldre els seus dubtes al seu pare. S'hi parla dels canvis de la pubertat, dels noms de les parts del cos i de com mantenir una relació respectuosa amb un mateix. S'hi fa referència també a la masculinitat, oferint una lectura crítica de com s'aprenen les violències. L'autora el recomana a partir dels 12 anys, i "digerir-lo a poc a poc. Podem deixar que l'infant se'l miri tot sol primer, i a mesura que estigui preparat, compartir-lo amb ell, ja que solen ser temes que sovint els violenten".

5. "La regla mola (si saps com funciona)" d'Anna Salvia i Cristina Torrón (Menstruita)


La primera regla és un moment transcendental. El cos de les nenes canvia i passaran a ser noies cícliques i amb capacitat per a tenir fills. Aquest llibre explica tot el que necessita saber per viure aquests canvis, i ho fa a través de la veu del seu propi úter, que serà qui li explicarà des dels òrgans sexuals fins el cicle menstrual i opcions per a no tacar-se, entre d'altres. Un llibre imprescindible per totes les noies que estan començant a fer el canvi, que acaben de tenir la seva primera regla o que fa alguns anys que menstruen.

6. "El libro rojo de las niñas" i "El libro dorado de los niños" de Cristina Romero i Francis Marín


Aquests dos àlbums il·lustrats, dedicats al es nenes i els nens respectivament, estan pensats per acompanyar-los i empoderar-los. Per parlar-los de la importància de la connexió amb la natura, a escoltar el nostre propi cos i les nostres emocions, i a reconnectar amb nosaltres mateixos per acceptar els canvis que es produeixen a dins i a fora nostre. Un llibre apte també per als adults, per redescobrir què és la feminitat o la masculinitat i que pot ajudar a curar velles ferides. 

7. "Pessigolles" d'Alba Barbé i Sara Carro amb il·lustracions de Núdia Fortuny


Donar ales a la imaginació i ampliar l'imaginari entorn de la sexualitat. En aquest conte, la Ira i la Tona descobriran les primeres sensacions físiques i aprendran a parlar-ne amb els altres. Perquè la sexualitat ens acompanya des de ben petites, i parlar-ne contribueix al desenvolupament saludable i integral de les criatures. 

8. "Clara y su sombra" d'Elisenda Pascual Martí


I per acabar aquest recull de contes, us fem referència a tres títols pensats per parlar i prevenir l'abús sexual infantil

A "Clara y su sombra" la psicòloga i psicoterapeuta Elisenda Pascual ens ofereix un recurs per ajudar als adults a explicar als més petits com prevenir l'abús. La protagonista ha perdut el somriure i no sap ben bé per què. Una gran ombra la persegueix i li diu que l'ajudarà a retrobar-la, però en lloc d'això, cada vegada està més trista i l'ombra es va fent més i més gran. Només explicant el que li passa, tornarà a somriure. 

9. "El meu cos és meu!", de Dalmar Geilser


La protagonista d'aquest llibre també es diu Clara, i és molt conscient que té quelcom d'especial en el seu cos, i que té dret a dir que no vol que la toquin. Un llibre que ensenya els infants a sentir-se segurs de si mateixos i els empodera per decidir si volen que els toquin o si no. 

10. "¡Estela, grita muy fuerte!" de Bel Olid i Martina Vanda


L'Estela és una nena tímida i amorosa, però aprendrà a fer-se sentir. Seguint el consell de la seva mestra, cada vegada que algú li faci alguna cosa que no li agrada, transformarà el seu caràcter i trobarà la valentia necessària per enfrontar el seu oncle, que darrerament li fa coses que no li agraden gens.


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres