Fins a quina edat és necessària la migdiada?

Fer-la massa llarga, o saltar-se-la, pot comportar conseqüències negatives com dificultat per anar a dormir o irritabilitat

per Alba Carreres / Clara Virgili
El son és un dels temes clau a la criança. No sempre és fàcil mantenir unes bones pautes de son de les criatures, i, en això, els hàbits i rutines hi tenen un paper clau. I no es tracta només de mantenir uns horaris constants per anar a dormir i llevar-se; sinó que hem de mantenir també uns horaris de menjar, de migdiades, i unes dinàmiques per preparar l'hora d'anar a dormir, com l'hora del bany o de posar-se el pijama.

Pel que fa als nadons solen fer dues migdiades: una a mig matí i l'altra després de dinar. Dinar o sopar a la mateixa hora també ajuda a regular la son, perquè d'alguna manera es donen senyals al nostre cervell d'allò que passarà a continuació.


En edat preescolar, un infant ha de dormir entre 14 i 17 hores en un dia, distribuïdes entre el son nocturn i les migdiades. Tal com ens explica el cap de la Unitat de Trastorns del Son Infantil i Juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu, Òscar Sans, "fins a l'any de vida, les criatures tenen la necessitat de fer dues migdiades". A partir de l'any poden passar a fer-ne només una, i cal mantenir-la fins als 4 o 5 anys. A partir d'aquesta edat la necessitat de migdiada ha de desaparèixer. "Si persisteix, hem de mirar què passa, ens ha de cridar l'atenció", afirma Sans.

La migdiada no hauria d'anar més enllà de les quatre de la tarda.


Així mateix, hem de procurar que la migdiada no s'endarrereixi massa: "com més tard sigui, a la tarda, més dificultats tindrà el nen o nena per anar a dormir després, a la nit". En aquest sentit, Sans recomana que "no vagi més enllà de les quatre de la tarda". 

A l'altre extrem, saltar-se la migdiada també pot comportar conseqüències negatives, que notarem sobretot en l'estat anímic de les criatures, que poden mostrar-se més actives i irritables en arribar el vespre. El que les nostres àvies anomenaven l'hora bruixa. "La pressió de son és tan gran que els fa posar-se encara més hiperactius", explica Sans. Si arriben a aquest punt "només ens queda aguantar i paciència", diu, "acabarà caient a plom. Hem d'intentar calmar-los i trobar què és el que els funciona millor. Si saps que hi ha un moment que es posa com una moto, intenta començar la teva rutina una mica abans", aconsella.

Finalment, Òscar Sans recomana també no saltar-se la migdiada tampoc el cap de setmana. "És cert que moure els horaris una hora amunt o avall el cap de setmana no passa res", afirma, "però els infants que encara estan en edat de migdiada hauríem de respectar-la, perquè és quantitat total de son que encara necessiten".  
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres