El
bastonet de pa és un recurs alimentari que es dona habitualment a les criatures. I és que potser no és prou conegut que està totalment desaconsellat en bebès. Per què? Ens ho explica la nutricionista i dietista
Esther Sánchez:
"Tots els bastonets tenen un
risc d'ennuegament, tant els llargs i fins, com els petits i gruixuts. Tot el que sigui cruixent i dur està desaconsellat en bebès perquè quan un bastonet fa 'crac' a la boca d'un nadó, s'estella i si no hi ha dents que puguin triturar-ho, suposa un perill", argumenta la nutricionista.
Fins a quina edat estan desaconsellats? Fins als
16 mesos, més o menys, que és quan comencen a sortir els primers premolars o molars, i llavors la criatura ja té la capacitat de poder triturar aliments cruixents i durs.
Hi ha altres
aliments que per la seva textura o forma suposen risc d'ennuegament i que us els llistem a continuació:
Fruits secs. No s'han de donar ni sencers ni a trossets fins als 5 anys. No hi hauria cap problema per donar-los mòlts, això sí, a partir dels 6 mesos d'edat.
Caramels durs. Per la seva forma i consistència, no s'han de donar abans dels 5 anys.
Raïm sencer. Aquesta fruita de textura gomosa pot fer un efecte de tap a la tràquea si s'ofereix sense tallar. Es considera apte quan es parteix el gra per la meitat, sempre en vertical, mai en horitzontal.
Crispetes. Els grans de blat de moro que no exploten poden ser perillosos.
Salsitxes tipus frankfurt. Són toves, de consistència gomosa i un cop impacten a la tràquea, és a dir, en via aèria, fan un efecte de tap. Mai s'han d'oferir tallades a rodanxes. En tot cas, en trossos petits i allargats.
Tots aquests aliments, per la seva textura dura o gomosa, o per la seva forma, són causa d'ennuegament i cal evitar oferir-los en menors de 5 anys i sempre sota supervisió adulta.