Gala Espín

I2: Les escoles bressol privades també seran més barates

La Generalitat abonarà 800 euros per infant a les privades i 1.600 euros per desplegar la gratuïtat a les públiques

Gala Espín
per Sara González / Bernat Surroca
Novetats en la gratuïtat de l'etapa 0-3, que es començarà a desplegar per Infantil 2 (I2) el curs vinent. La Generalitat ha acordat amb els ajuntaments un finançament de 1.600 euros per alumne per cobrir les quotes que fins ara assumien les famílies. Aquesta bonificació del cost d'escolarització, per ara, només afecta l'últim curs de les bressol públiques. 

Però, tenint en compte que es tracta d'un servei que no cobreix tota la demanda que hi ha, sobretot a les ciutats més poblades on no prou places públiques, l'administració també abonarà 800 euros per cada alumne d'I2 que hagi d'optar per una plaça a la privada. D'aquesta manera, s'abaratirà la quota que es paga actualment. 


Així ho ha acordat Educació amb les patronals dels centres privats amb l'objectiu de compensar el greuge que poden patir les famílies que es quedin sense plaça pública gratuïta a les escoles públiques, una negociació que ha transitat en paral·lel a la que feia la conselleria amb els ajuntaments pel finançament del I2 gratuït.

A Catalunya hi ha 947 llars d'infants municipals i 718 de privades. El Departament d'Educació aclareix que, en aquesta entesa per abaratir el cost de les places als centres privats, el sistema no és equiparable al concert que reben les escoles perquè l'etapa dels 0 als 3 anys no és obligatòria. Tot i això, assegura que serà equivalent.


Més enllà dels 800 euros per alumne, l'ajut s'ampliarà a 800 euros més en cas que hi hagi una situació de vulnerabilitat socioeconòmica, que s'haurà d'acreditar a partir de la renda familiar. Tot plegat, es farà mitjançant una convocatòria de subvencions, en què les llars d'infants hi podran optar i hauran de repercutir els diners obtinguts en el preu que paguen les famílies. A la privada, les famílies paguen de mitjana entre 300 i 400 euros al mes


L'acord amb els centres privats, juntament amb l'entesa d'Educació amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya segellat aquest divendres completa els mecanismes per executar el proper curs el compromís d'avançar cap a la gratuïtat de les escoles bressol començant pel P2.

Serà gratuït el servei de menjador o d'acollida? No, la Generalitat assumirà el cost de l'escolarització, però no de serveis complementaris com el menjador o l'acollida. Per tant, per ara i si no hi ha un canvi en el finançament municipal aquest cost seguirà anant a càrrec de les famílies. 

Una altra gran assignatura pendent és la creació de més places per avançar cap a la universalització del servei. Catalunya té a dia d'avui unes 36.000 places públiques d'escola bressol.

Educació preveu que amb aquesta mesura per avançar cap a la gratuïtat de l'escolarització hi hagi un efecte crida i que famílies que no portaven els fills a la llar d'infants ara sí que ho facin perquè el cost és més baix.

Això, admeten des del Departament, pot tensar alguns municipis que ja tenen totes les places cobertes. En aquest sentit, seran clau els fons europeus, una part dels quals va destinada a obrir noves places.

Catalunya pot crear un màxim de 10.500 noves places per als propers tres anys i tindrà a disposició 110 milions d'euros (uns 10.000 euros per plaça, que inclou rehabilitació de l'espai i recursos humans).

Amb aquest finançament extraordinari que arribarà via ministeri d'Educació i que la Generalitat ha de transferir, al seu torn, als municipis, els ajuntaments que ho vulguin poden obrir noves places d'escola bressol.


 Com es financen les escoles bressol? Les llars d'infants municipals es financen amb fons de la Generalitat, dels municipis i amb les aportacions de les famílies. A partir del curs vinent, la Generalitat es farà càrrec de la seva part i també finançarà l'aportació de les famílies al curs I2.

En números concrets, això es tradueix amb el pagament de 1.600 euros que corresponen al terç que ja pagava fins ara el Govern i a 1.600 euros més per sufragar la part de les famílies. A tot això s'hi sumen 200 euros per tornar el deute amb els municipis entre els anys 2012 i 2019. En total, doncs, la Generalitat pagarà 3.400 euros per alumne cada curs i els ajuntaments seguiran pagant la part que els correspon. 

Per què 1.600 euros? Des d'Educació asseguren que aquesta xifra és una mitjana del que paguen les famílies arreu de Catalunya. Com a mitjana, deixa alguns municipis per sota -on les famílies paguen menys diners- i per sobre -on les famílies paguen més. Aquest és el cas, entre d'altres, de Barcelona, que s'ha mostrat especialment crítica amb aquest acord perquè a la capital les places a l'escola bressol són més cares que en d'altres municipis.

Sigui com sigui, el cost total de la mesura queda recollida en una partida pressupostària de 90 milions d'euros anuals. En queden exclosos els serveis com el menjador o l'acollida, que continuarà repercutint en les famílies o, si els ajuntaments ho consideren, a càrrec dels pressupostos municipals.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres