Els teus drets davant d'una mort gestacional o neonatal

Les advocades de Nèmesi Advocades ens expliquen quins drets hi ha en cas de pèrdua perinatal o neonatal

25 d'abril de 2022 a les 07:13h
per Criar.cat
Quins són els drets d'una persona que acaba de patir una pèrdua gestacional o una mort neonatal? Hi ha alguna baixa o permís en aquests casos per passar el dol? 

La Joana Badia, advocada de Nèmesi Advocades ens explica quins són els nostres drets en aquests casos. Què hi diuen les lleis sobre aquest tema? 


Tindrà dret a la prestació per maternitat amb les mateixes condicions que qualsevol altra mare biològica aquella que hagi donat a llum a un nadó viu i que hagi mort al cap de poques hores o bé aquell que hagi mort al cap de 180 dies de gestació, és a dir, a partir dels sis mesos de gestació.

La llei no preveu que el progenitor no gestant (el pare o l'altra mare si n'hi ha), tingui dret a cap mena de prestació perquè fins ara el que ha vingut dient la jurisprudència és que la prestació de paternitat té un altre objectiu que la de maternitat, que hi ha una part més fisiològica. 


Tot i això hi ha diverses sentències que comencen a reconèixer demandes d'aquest cas. En l'àmbit jurídic si aquest és el vostre cas segurament haureu de presentar un recurs a la Seguretat Social i en el cas que ho deneguin s'haurà de començar una demanda judicial, en el cas que es vulgui. 


En el cas de mares monomarentals, en el fet d'acumulació de baixes (és a dir que la criatura d'una família monomarental pugui estar el mateix nombre d'hores atesa que la d'una família amb dos projenitors), si s'aconsegueix que es doni la raó, en molts casos sol passar que es permet que sigui així quan ja fa dos anys d'aquest naixement, o d'aquesta pèrdua gestacional o neonatal.

"Qui posa la demanda ho fa més per un tema simbòlic que pràctic, perquè a la pràctica, per poder passar el dol algunes de les famílies demanen la baixa al metge o metgessa de capçalera i és pervers que sigui així", ens explica la Joana Badia. 


"Un avortament voluntari o involuntari abans dels 180 dies es tracta com un problema de salut comú, com qualsevol operació, en cas que et facin un raspat. Si és un avortament mèdic no tens cap tipus de dret a no ser que el teu metge o metgessa de capçalera decideixi donar-te una baixa per incapacitat temporal. No hi ha res previst en cas de pèrdues gestacionals i aquest és el problema: no està reconegut com un problema de salut diferent", assegura.

En un fet tan comú i que pot ocasionar tants danys a la salut mental és una llàstima que les persones que pateixen aquesta mort no tinguin més drets reconeguts per llei i hagin de confiar en la bona voluntat de qui hi hagi assegut a l'altra banda de la taula amb bata blanca.


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat