Què són aquests granets que li surten quan fa calor? Què cal fer?

La Dra. Ivana Corona, dermatòloga, ens explica què són les sudamines i com tractar-les

Li apareixen granets a la pell quan fa calor? Són com una mena de borrissol amb petites erupcions vermelles o bé ampolletes blanquinoses i molt abundants? Li solen aparèixer a la zona superior del pit, l'esquena, al coll i la cara?

Poden ser sudamines! Ens ho explica la dermatòloga Dra. Ivana Corona. "Normalment aquesta mena de granets que surten durant l'estiu i per la calor són sudamines, una erupció que apareix a la pell a causa de l'obstrucció de les glàndules sudorípares amb la consegüent retenció de suor", explica.


Per què apareix? Habitualment per una immaduresa per regular la temperatura corporal i la sudoració. Per això és més freqüent en bebès i criatures petites i apareixen especialment a llocs d'oclusió amb la roba, llocs de més adhesió, climes humits i altes temperatures.

Com es manifesta? La forma més superficial és la miliària cristal·lina, que es mostra com múltiples gotetes d'1-2mm que es poden trencar alliberant un líquid serós i transparent.


La forma més profunda, o miliària rubra, s'acompanya de petites pàpules vermelles que s'ubiquen a sota la roba i als plecs i pot generar molèstia i picor.

És contagiós? Es tracta d'un procés intern d'obstrucció de les glàndules sudorípares i per tant no és una malaltia infecciosa i no contagia.  

Pot complicar-se? Podria ser que si la pell perd la seva funció de barrera perquè s'està malmetent estigui exposada a sobre infectar-se amb bactèris i fongs. 

Què ho empitjora? La calor, la humitat, la febre, robes sintètiques, ajustades, excés d'abric, mantes al bressolet, passar moltes hores en una mateixa posició...


Com es tracta? Evitant tots els desencadenants i hidratant la pell amb llets emol·lients fluides i en cas de picor amb calmants com la calamina.

Com es prevé? Utilitzant robes fluides de cotó, no sobreabrigant les criatures, ventilant l'ambient, evitant que mantinguin sempre la mateixa posició i banyant-los amb aigua tèbia si veiem que han suat massa.

I si al cap d'uns dies no se soluciona o es torna més estès consulta al teu o a la teva dermatòloga. 

Segueix a la Dra Ivana Corona a les xarxes
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres