Què són aquests granets que li surten quan fa calor? Què cal fer?

La Dra. Ivana Corona, dermatòloga, ens explica què són les sudamines i com tractar-les

14 de juny de 2022 a les 07:00h
Li apareixen granets a la pell quan fa calor? Són com una mena de borrissol amb petites erupcions vermelles o bé ampolletes blanquinoses i molt abundants? Li solen aparèixer a la zona superior del pit, l'esquena, al coll i la cara?

Poden ser sudamines! Ens ho explica la dermatòloga Dra. Ivana Corona. "Normalment aquesta mena de granets que surten durant l'estiu i per la calor són sudamines, una erupció que apareix a la pell a causa de l'obstrucció de les glàndules sudorípares amb la consegüent retenció de suor", explica.


Per què apareix? Habitualment per una immaduresa per regular la temperatura corporal i la sudoració. Per això és més freqüent en bebès i criatures petites i apareixen especialment a llocs d'oclusió amb la roba, llocs de més adhesió, climes humits i altes temperatures.

Com es manifesta? La forma més superficial és la miliària cristal·lina, que es mostra com múltiples gotetes d'1-2mm que es poden trencar alliberant un líquid serós i transparent.


La forma més profunda, o miliària rubra, s'acompanya de petites pàpules vermelles que s'ubiquen a sota la roba i als plecs i pot generar molèstia i picor.

És contagiós? Es tracta d'un procés intern d'obstrucció de les glàndules sudorípares i per tant no és una malaltia infecciosa i no contagia.  

Pot complicar-se? Podria ser que si la pell perd la seva funció de barrera perquè s'està malmetent estigui exposada a sobre infectar-se amb bactèris i fongs. 

Què ho empitjora? La calor, la humitat, la febre, robes sintètiques, ajustades, excés d'abric, mantes al bressolet, passar moltes hores en una mateixa posició...


Com es tracta? Evitant tots els desencadenants i hidratant la pell amb llets emol·lients fluides i en cas de picor amb calmants com la calamina.

Com es prevé? Utilitzant robes fluides de cotó, no sobreabrigant les criatures, ventilant l'ambient, evitant que mantinguin sempre la mateixa posició i banyant-los amb aigua tèbia si veiem que han suat massa.

I si al cap d'uns dies no se soluciona o es torna més estès consulta al teu o a la teva dermatòloga. 

Segueix a la Dra Ivana Corona a les xarxes
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres