iStock

Peus inflats durant l'embaràs? Consells i solucions

La llevadora Alba Pallisé ens explica per què surten edemes als turmells especialment al final de l'embaràs i quan fa calor

iStock
per Criar.cat
L'acumulació de líquid a la zona dels turmells durant l'embaràs, el que es coneix com edema, és un fet molt freqüent i comú en especial durant el tercer trimestre d'embaràs i en èpoques en les quals fa calor.

Segons ens explica la llevadora Alba Pallisé, aquest fet és causat perquè hi ha més pes a la cavitat abdominal (el pes del bebè, de la placenta i de l'úter) i per tant dificulta el pas de la sang a les venes femorals que són les que retornen tot el líquid al centre del cos.


Amb la calor això es fa més evident (la calor vasodilata) i durant l'estiu també es fan més evidents transtorns circulatoris com poden ser les varius.

Tot el que s'aconsella són mesures no farmacològiques i tenen a veure en augmentar el volum de retorn de líquid que es tradueix en:


Fer exercicis circulars amb els peus: com els que s'aconsella fer quan es viatja en avió o fa moltes hores que estàs asseguda. 

Banys d'aigua freda per tal d'estimular la circulació i la vasoconstricció de les venetes i capil·lars.

Es poden utilitzar només algunes cremes de gel fred tipus mentolades (n'hi ha algunes que sí que són aptes per embarassades) i es pot fer un massatge començant de la part més distant del cos a la més aproximant (de fora cap a dintre). 

Sempre que s'estigui asseguda intentar posar les cames en alt per tal d'afavorir el retorn.

Normalment a la nit millora. També es pot posar un coixí a sota de les cames durant la nit per tal d'afavorir el pas de líquid. 

Les mitges compressives com a última instància podrien ser recomanables en certs casos (no en tots) i caldrà consultar a un/a especialista.

Hi ha algun complement vitamínic natural que podria ser apte per embarassades però es recomana consultar-ho prèviament amb la llevadora de confiança.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
per Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
per Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
per Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
per Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres