iStock

Peus inflats durant l'embaràs? Consells i solucions

La llevadora Alba Pallisé ens explica per què surten edemes als turmells especialment al final de l'embaràs i quan fa calor

iStock
per Criar.cat
L'acumulació de líquid a la zona dels turmells durant l'embaràs, el que es coneix com edema, és un fet molt freqüent i comú en especial durant el tercer trimestre d'embaràs i en èpoques en les quals fa calor.

Segons ens explica la llevadora Alba Pallisé, aquest fet és causat perquè hi ha més pes a la cavitat abdominal (el pes del bebè, de la placenta i de l'úter) i per tant dificulta el pas de la sang a les venes femorals que són les que retornen tot el líquid al centre del cos.


Amb la calor això es fa més evident (la calor vasodilata) i durant l'estiu també es fan més evidents transtorns circulatoris com poden ser les varius.

Tot el que s'aconsella són mesures no farmacològiques i tenen a veure en augmentar el volum de retorn de líquid que es tradueix en:


Fer exercicis circulars amb els peus: com els que s'aconsella fer quan es viatja en avió o fa moltes hores que estàs asseguda. 

Banys d'aigua freda per tal d'estimular la circulació i la vasoconstricció de les venetes i capil·lars.

Es poden utilitzar només algunes cremes de gel fred tipus mentolades (n'hi ha algunes que sí que són aptes per embarassades) i es pot fer un massatge començant de la part més distant del cos a la més aproximant (de fora cap a dintre). 

Sempre que s'estigui asseguda intentar posar les cames en alt per tal d'afavorir el retorn.

Normalment a la nit millora. També es pot posar un coixí a sota de les cames durant la nit per tal d'afavorir el pas de líquid. 

Les mitges compressives com a última instància podrien ser recomanables en certs casos (no en tots) i caldrà consultar a un/a especialista.

Hi ha algun complement vitamínic natural que podria ser apte per embarassades però es recomana consultar-ho prèviament amb la llevadora de confiança.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres