Albert Alemany

Els 50 gorgs amb més encant de Catalunya

Un mapa amb les basses més emblemàtiques per visitar a l'estiu o, fins i tot, remullar-te atenent les restriccions

22 de juliol de 2022 a les 08:00h
Albert Alemany
per Criar.cat
L'estiu és temps de platja i de piscines però una bona alternativa per visitar i refrescar-se són els gorgs i els salts d'aigua. Un gorg és una bassa fonda que es forma en alguns corrents d'aigua, on aquesta va més a poc a poc. Normalment estan situats en zones boscoses, humides i fresques, on també hi ha salts d'aigua.

Per arribar en aquests bonics paisatges, es poden seguir camins ben senyalitzats i de fàcil accés, com també fer rutes de senderisme.

Hem recopilat 50 dels gorgs més emblemàtics a Catalunya en aquest mapa interactiu, que inclou les restriccions de bany i d’accés. El llistat està adaptat del publicat inicialment per Xavier Masramon a InstaMaps.En els darrers anys diversos ajuntaments i propietaris han apostat per aplicar mesures restrictives per accedir als gorgs, per tal de reduir l'afluència massiva de visitants. La situació es va agreujar amb la pandèmia del coronavirus, que obligava a mantenir una distància social molt difícil de controlar.

Ara, ja amb la Covid controlada i amb un estiu amb unes temperatures tòrrides, els gorgs tornen a ser un punt atractiu per anar-se a remullar. En aquest marc, i sense una normativa massa clara, els ajuntaments han optat per restriccions diverses per evitar la massificació, des de la prohibició de bany, el pagament als aparcaments o la limitació de visitants. 

Aquests són els gorgs i salts d'aigua que no et pots perdre:

1. Riera de l'Anyet (Cantallops, Alt Empordà)  
Cap restricció. Els cursos d’aquest afluent de la Muga són generalment curts i de poc cabal, tot i que si les estacions de pluja han acompanyat és fàcil trobar-hi aigua tot l’any. El Gorg Negre és el punt amb la profunditat més adequada per banyar-se.

2. Salt del Fitó (la Jonquera, Alt Empordà)
Cap restricció. Per arribar en aquest espectacular salt d’aigua de 59 metres cal fer un recorregut de 8 km de ruta circular, amb punt de partida a El Pertús.

3. Gorgs de la Muga (Albanyà, Alt Empordà) 
Sense cap restricció. Aparcament gratuït a prop de l’accés al riu. S’ha d’acabar d’arribar a peu.

4. Sant Aniol d'Aguja (Sadernes, Garrotxa)
S’ha de pagar 5,56 euros per cotxe, amb reserva prèvia o pagament a taquilla. Reserva prèvia, en aquest enllaç.

5. Salt del Molí Fondo (Sant Joan les Fonts, Garrotxa)
Sense cap restricció.  El salt està situat al costat d'una antiga fàbrica paperera que donava feina a bona part del poble.

Albert Alemany


6. Gorg de Can Batlle (Santa Pau, Garrotxa)
S’ha de pagar 6 euros per cotxe amb aparcament reduït de 40 places. Cal fer reserva prèvia, en aquest enllaç.

7. Salt del Cossí d'en Batlló (Setcases, Ripollès)
Sense restriccions. Forma part del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i cal extremar la precaució per evitar danyar la biodiversitat i el paisatge.

8. Gorgs del Freser (Queralbs, Ripollès)
Restriccions d’accés amb cotxe a la carretera de Daió. Preu per vehicle i dia: 5,00 euros (sense reserva prèvia, cal pagar amb targeta a la barrera d’accés). Màxim 44 vehicles simultanis. Més informació, en aquest enllaç.

9. Gorg de Santa Margarida (les Planes d'Hostoles, Garrotxa)
5 euros per persona (els menors de 8 anys ho tenen gratuït). Cal fer reserva prèvia, en aquest enllaç.

10. Gorg del Molí dels Murris (les Planes d'Hostoles, Garrotxa)
5 euros per persona (els menors de 8 anys ho tenen gratuït). Cal fer reserva prèvia, en aquest enllaç.

11. Gorgs del Torrent d'en Puig (Hostalets d'en Bas, Garrotxa)
Es regula l’espai a través d’un vigilant mediambiental. No cal fer cap tipus de reserva.

12. Banys de Riudaura (Riudaura, Garrotxa)
Sense restriccions.

13. Salt de Sallent (Rupit, Osona)
Prohibit el bany. És el salt d'aigua amb major caiguda vertical de Catalunya, de 115 metres. El seu gran atractiu és visual i s’hi pot arribar caminant des de Rupit o Tavertet.  

14. Torrent de la Massica (Vallfogona de Ripollès, Ripollès)
Sense restriccions. Es recomana deixar el vehicle al poble per evitar col·lapsar la pista de Milany.

15. Salt del Mir (Santa Maria de Besora, Osona)
Sense restriccions. Per arribar en aquest salt espectacular de 35 metres d’alçada, des de Santa Maria de Besora es triga una hora i mitja a peu. Dificultat baixa. Més informació, aquí.

16. Gorgues de Sant Bartomeu (Sant Martí Sescorts, Osona)
Sense restriccions. Des de l’Ajuntament, però, no es recomana el bany, ja que hi ha poca aigua i no es pot garantir la seva salubritat.

17. Gorg Negre (Sobremunt, Osona)
A hores d’ara, no hi ha cap restricció, però s’està estudiant des del Consorci del Lluçanès regular l’accés, una mesura que es podria activar qualsevol dia. Es tracta d’un espai natural protegit.

18. Gorg Blau (Santa Maria de Merlès, Berguedà)
Sense restriccions. Es recomana deixar el vehicle al poble de Santa Maria de Merlès i accedir-hi a peu. 

19. Gorgs de la Riera de Merlès (Berguedà, Osona i Ripollès)
Prohibit el bany en el tram de 6 quilòmetres que va des del restaurant Sant Cristòfol fins a les Heures.

20. Gorgs de Borredà (Borredà, Berguedà)
Sense restriccions. Es recomana aparcar el vehicle en una zona a l'altura del trencant a l'Església de Sant Jaume de Frontanyà. Després cal resseguir la carretera direcció Ripoll i s'agafa un camí que baixa a la dreta.

21. Gorgs de Sant Jaume de Frontanyà (Sant Jaume de Frontanyà, Berguedà) 
Sense restriccions. Es tracta d'una ruta circular a peu de 15 quilòmetres amb diferents zones de bany. El vehicle s'ha d'aparcar a la població. Es recomana fer servir el GPS per trobar els diferents gorgs. Més informació en aquest enllaç.

22. Riera dels molins de Vilardell (les Llosses i Ripoll, Ripollès)
Accés prohibit amb cotxe (a partir del 16 de juliol, amb vigilància), però permès a peu o en bicicleta. Més informació en aquest enllaç.

23. Fonts del Llobregat (Castellar de n'Hug, Berguedà)
Sense restriccions. Té zona habilitada per deixar-hi el cotxe i s'ha de recórrer 1 quilòmetre a peu per veure el naixement del riu.

24. Els Empedrats (Berguedà)
Sense restriccions. Es recomana deixar el vehicle en un aparcament habilitat davant de Cal Cerdanyola. Després s'agafa un camí de 2,5 quilòmetres que voreja el Torrent de la Font del Faig i que condueix a la zona de bany.

25. Pont de Cabradís (Berguedà)
Sense restriccions. Es pot accedir-hi deixant el cotxe en un espai habilitat després d'un pont, just després de l'entrada al nucli de Feners.

26. Sant Pere de Graudescales (Navés, Solsonès)
Sense restriccions. En el curs del riu trobem el monestir de Sant Pere de Graudescales, diversos molins i serradores i el monument al comte Guifré.

27. Ribera Salada (Solsonès)
Sense restriccions. La qualitat de l'aigua, la poca fondària d'aquest tram i l'esplanada que hi ha al costat fan que, durant l'estiu, el pont del Clop esdevingui una platja d'interior que atrau banyistes de Solsona i altres poblacions properes.

28. Barranc de Merea (Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà)
Sense restriccions. Aigua molt neta, de color verdós. Accés a peu, molt suau. Més informació en aquest enllaç.

29. Congost de Terradets (Noguera i Pallars Jussà)
Sense restriccions. Forma part del paisatge del Montsec on s'hi veuen impressionants parets de més de 500 metres d'alçada. Un referent del món de l'escalada, de l'excursionisme i l'espeleologia. Es pot aparcar a l'espai de la Font de les Bagasses.

30. Gorgs de Salenys (Romanyà de la Selva, Baix Empordà)
Sense restriccions. Ja no existeix la via ferrata que s’utilitzava per accedir-hi i el sender no arriba fins a dalt de tot.

Carme Molist


31. Gorgs de Penjacans (Santa Coloma de Farners, la Selva)
Sense restriccions. És un terreny privat i de difícil accés. No és apte per banyar-se i l’accés és gratuït. Més informació en aquest enllaç.

32. Salt de la Dona d'Aigua (Arbúcies, la Selva)
Sense restriccions. És públic però el camí d’accés és privat. Poc senyalitzat per preservar la biodiversitat. Més informació en aquest enllaç. 

33. Gorgs de la Riera de Riells (Riells, la Selva)
El gorg negre és privat i no pot ser usat per al bany perquè és a dins del Parc Natural del Montseny. Prohibit l’accés quan el risc d'incendi és elevat. Més informació en aquest enllaç.

34. Salt del Prat (Figaró-Montmany, Vallès Oriental)
Prohibit banyar-se. Tampoc s’hi pot fer barranquisme. Més informació, en aquest enllaç.

35. Gorg Negre (Hortsavinyà, Maresme)
Bassa privada, no oberta al bany públic. Accés a peu.

36. Tres salts del Llobregat (Viladordis, Bages)
Sense cap restricció. Conegut, també, amb el nom d'Ulls del Llobregat, aquest gorg està ubicat dins del terme municipal de Sant Fruitós de Bages i té la peculiaritat de comptar amb diversos canalons i cavitats des d'on brolla l'aigua que baixa del riu Llobregat. 

37. Salt dels Capellans (Anoia)
Sense cap restricció. Forma part d’un conjunt de salts d'aigua no gaire coneguts però amb un encant especial, molt a prop un de l’altre.

38. Salt de les Dous (Torrelles de Foix, Alt Penedès)
Bany restringit. Lloc poc conegut, s’hi arriba a peu des de Torrelles, per un camí que passa per costat dels horts i el canal de reg.

39. Gorgs de Carme (Orpí, Anoia)
Actualment no hi ha cap tipus de restricció per accedir-hi. No es pot aparcar fora del nucli d’Orpí. El nivell de l'aqüífer Carme-Capellades està molt baix i els gorgs gairebé no tenen aigua i ni rallen les fonts.

40. Salt de la Fou (Sant Martí de Tous, Anoia)
Sense cap restricció. La Fou és un saltant d’aigua de la riera de Tous que es troba a la propietat d’Aubareda, la masia més antiga de la comarca. En el seu recorregut s’hi troben una sèrie de tolls i rierols que tots junts formen un paratge humit en mig d’una població de secà com és Tous.

41. Salt de les Tosques (Vilaplana, Baix Camp)
Sense restriccions. És un conjunt de salts d'aigua. Cal deixar el cotxe al poble i seguir la pista a peu.

42. Gorgs de la Febró (la Febró, Baix Camp)
Sense restriccions. La manera més ràpida d’accedir-hi és des de la carretera de Vilaplana a la Febró, a l’alçada del km 25, prop del Mas dels Frares i només s’han de seguir les marques vermelles i blanques d’un GR que, en aquest punt, creua la carretera camí d’Arbolí. 

43. Toll de l'Ou (la Morera de Montsant, Priorat)
L'accés amb vehicle està prohibit.  S’hi pot arribar des d’Ulldemolins pel GR-171, passant per l’ermita de Santa Magdalena, direcció al Pi de la Carabasseta, des d’on s’agafa un sender que baixa fins a aquest indret.

44. Els Estrets d'Arnes (Arnes, Terra Alta)
L’accés de vehicles motoritzats està regulat als Estrets d'Arnes, per Biarnets. A l’entrada, s’ha habilitat un aparcament per a turismes i motocicletes i té un cost de 5 euros. 

45. Toll del Vidre (Arnes, Terra Alta)
L’accés de vehicles motoritzats està regulat al Toll del Vidre, pel Parc Natural dels Ports. A l’entrada, s’ha habilitat un aparcament per a turismes i motocicletes i té un cost de 5 euros. 

46. La Foradada (Cantonigròs, Osona)
Prohibit el bany. A més, s’ha de pagar una ecotaxa de 2,5 euros abans d’entrar al camí per accedir-hi. Cal arribar-hi a peu i es triga una hora i escaig. 

47. Gorgs del torrent de la Cabana o d'Estiula (Campdevànol i les Llosses, Ripollès)
Aforament limitat i obligació de reservar anticipadament. L’accés costa 5 euros (menors 12 anys gratuït, però cal reservar igualment). Dels aparcaments fins al primer dels set gorgs la distància oscil·la entre els 2 i els 4 km. Prohibit el bany a causa del baix nivell d'aigua. Tampoc es poden fer barbacoes. Més informació i reserves, en aquest enllaç. 

48. Gorg de Malatosca (Sant Joan de les Abadesses, Ripollès)
Sense restriccions. L’aparcament més proper és a l’alberg de la Ruta del Ferro. 

49. Gorg de la Sort (Aiguafreda, Vallès Oriental)

Bany prohibit. Tot i que s’ha popularitzat el nom de Gorg de la Sort (nom inventat), el nom autèntic és Gorg de l’Olla. És àmbit del Parc Natural del Montseny i no s’hi pot banyar, com a la resta de la riera de Martinet i riera d’Avencó. Més informació en aquest enllaç.

50. Gorgs i font de la Farga (Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà)
Sense restriccions. Fàcil accés a peu.

*Les restriccions que s’apunten en aquest recull són les habituals i permanents durant tot l’estiu. Les mesures poden ser encara més restrictives, però de manera puntual, en episodis forts de calor i a causa del risc d'incendi.
 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat