Annie Spratt

Tardes intenses després de l'escola amb alts i baixos emocionals? 5 tips útils

El retrobament després de la jornada escolar és un moment molt sensible també pels infants

8 de setembre de 2022 a les 07:30h
Annie Spratt
Quan arriba el moment d'anar-los a recollir a l'escola, moltes vegades el retrobament succeeix enmig d'alts i baixos emocionals, sobretot els primers dies de curs. I és que no només és especialment sensible el moment de separar-nos, també el de tornar-nos a veure.

És en el retrobament on també poden aflorar moltes de les emocions viscudes i contingudes durant el dia si les criatures no han pogut trobar la manera de canalitzar-les. Per això, us volem apropar alguns consells perquè aquesta també sigui una transició suau i respectuosa:


Procura ser puntual: les criatures pateixen molt quan no troben les seves famílies a l'hora de sortida. Aquesta és una por que alimenta també l'angoixa de separació, molt present en els primers dies d'escola. Per prevenir-ho, procura arribar a temps per ajudar-los a tenir confiança i seguretat. 


Més comunicació no verbal: quan et retrobis amb el teu fill/a recorda que més important que saber com els ha anat el dia, que segurament és una de les grans inquietuds que sentim les persones adultes, és connectar emocionalment amb ells/es. Una mirada, un somriure o una abraçada tenen un poder comunicador i reparador molt superior, sovint, a les paraules.  

Una abraçada pot expressar que els has trobat a faltar, que estàs feliç de retrobar-los o simplement pot servir per connectar i mostrar comprensió vers les seves emocions. Perquè és molt probable que quan us torneu a veure hi hagi barreja d'emocions i totes són vàlides perquè formen part del que han viscut. 


Evita els interrogatoris. Com a mares i pares tenim molta necessitat de saber què han fet i com han estat aquestes hores sense nosaltres, però hi ha infants que no accepten gens bé que els fem preguntes sobre l'escola. De fet, en general, a les criatures els resulta difícil i innecessari fer memòria del que han fet durant el dia. Viuen en el present i el que importa és el que expressen i per on passen en el moment. Per això, procura no atabalar-los amb preguntes i si en fas mira que siguin poques i concretes.

Activa la comunicació amb l'escola o el/la mestre/a per poder trobar respostes a les teves inquietuds o dubtes sobre la seva adaptació. 

Estigues present: després de passar moltes hores a l'escola, les criatures tenen sovint molta necessitat de compartir moments amb nosaltres així com d'assegurar-se que tenim disponibilitat per atendre les seves necessitats. La barreja d'emocions pot fer que ho expressin amb malestar o reclams insistents. És per aquest motiu que les tardes, sobretot a l'inici de curs, poden ser intenses.

Procura ser-hi de forma present i conscient, validant i acompanyant el que senten i posant paraules a les seves emocions. Posant límits des del respecte i la comprensió i emprant llenguatge positiu. 

Vetlla perquè tingui les necessitats bàsiques cobertes: les criatures poden acumular molt de cansament o, fins i tot, gana després d'una jornada escolar. Això els pot fer estar molt irritables. Procura atendre aquestes necessitats i saciar-les amb una bona rutina perquè trobi l'estabilitat emocional. 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat