Annie Spratt

Tardes intenses després de l'escola amb alts i baixos emocionals? 5 tips útils

El retrobament després de la jornada escolar és un moment molt sensible també pels infants

8 de setembre de 2022 a les 07:30h
Annie Spratt
Quan arriba el moment d'anar-los a recollir a l'escola, moltes vegades el retrobament succeeix enmig d'alts i baixos emocionals, sobretot els primers dies de curs. I és que no només és especialment sensible el moment de separar-nos, també el de tornar-nos a veure.

És en el retrobament on també poden aflorar moltes de les emocions viscudes i contingudes durant el dia si les criatures no han pogut trobar la manera de canalitzar-les. Per això, us volem apropar alguns consells perquè aquesta també sigui una transició suau i respectuosa:


Procura ser puntual: les criatures pateixen molt quan no troben les seves famílies a l'hora de sortida. Aquesta és una por que alimenta també l'angoixa de separació, molt present en els primers dies d'escola. Per prevenir-ho, procura arribar a temps per ajudar-los a tenir confiança i seguretat. 


Més comunicació no verbal: quan et retrobis amb el teu fill/a recorda que més important que saber com els ha anat el dia, que segurament és una de les grans inquietuds que sentim les persones adultes, és connectar emocionalment amb ells/es. Una mirada, un somriure o una abraçada tenen un poder comunicador i reparador molt superior, sovint, a les paraules.  

Una abraçada pot expressar que els has trobat a faltar, que estàs feliç de retrobar-los o simplement pot servir per connectar i mostrar comprensió vers les seves emocions. Perquè és molt probable que quan us torneu a veure hi hagi barreja d'emocions i totes són vàlides perquè formen part del que han viscut. 


Evita els interrogatoris. Com a mares i pares tenim molta necessitat de saber què han fet i com han estat aquestes hores sense nosaltres, però hi ha infants que no accepten gens bé que els fem preguntes sobre l'escola. De fet, en general, a les criatures els resulta difícil i innecessari fer memòria del que han fet durant el dia. Viuen en el present i el que importa és el que expressen i per on passen en el moment. Per això, procura no atabalar-los amb preguntes i si en fas mira que siguin poques i concretes.

Activa la comunicació amb l'escola o el/la mestre/a per poder trobar respostes a les teves inquietuds o dubtes sobre la seva adaptació. 

Estigues present: després de passar moltes hores a l'escola, les criatures tenen sovint molta necessitat de compartir moments amb nosaltres així com d'assegurar-se que tenim disponibilitat per atendre les seves necessitats. La barreja d'emocions pot fer que ho expressin amb malestar o reclams insistents. És per aquest motiu que les tardes, sobretot a l'inici de curs, poden ser intenses.

Procura ser-hi de forma present i conscient, validant i acompanyant el que senten i posant paraules a les seves emocions. Posant límits des del respecte i la comprensió i emprant llenguatge positiu. 

Vetlla perquè tingui les necessitats bàsiques cobertes: les criatures poden acumular molt de cansament o, fins i tot, gana després d'una jornada escolar. Això els pot fer estar molt irritables. Procura atendre aquestes necessitats i saciar-les amb una bona rutina perquè trobi l'estabilitat emocional. 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat