Moltes famílies opten per preparar el dinar dels seus fills perquè puguin menjar amb
carmanyola a l'
escola. Més enllà de la planificació d'àpats, convé tenir present que és fonamental vetllar pel transport i la conservació correcta dels aliments. El menjar habitualment es cuina el dia abans i les criatures no el consumeixen fins al migdia de l'endemà. Per tot plegat, l'
Agència de Seguretat Alimentària disposa d'un llistat de consells per prevenir
intoxicacions alimentàries en aquests casos:

Renteu-vos les mans abans de començar a preparar el menjar.

Renteu les verdures i hortalisses amb més cura si s’han de menjar crues.

Coeu suficientment els aliments, sobretot, la carn i el pollastre. Assegureu-vos que els sucs de les carns són clars i no rosats. Els sucs clars indiquen que la cocció és completa i que s’ha assolit una temperatura suficient per destruir els microbis.

Qualleu bé l'ou de les truites, quiches i altres productes elaborats amb ou cru. L’ou sense quallar és un medi idoni perquè hi creixin microorganismes.

Eviteu preparacions casolanes a base d’ou cru com, per exemple, maionesa, postres a base de nata, ou i cremes, etc., pel risc de contaminació microbiana.

Cuineu els aliments amb suficient antelació ─millor el dia abans─ per garantir que el menjar assoleix la temperatura de refrigeració d’almenys 8 ºC.

Ajusteu les racions per evitar malbaratar aliments.

Traieu la carmanyola de la nevera en el darrer moment i porteu-la amb una bossa isotèrmica a fi de no trencar la cadena de fred.

Assegureu-vos que la carmanyola és de material apte per als aliments, és apta per al microones i que està neta.

Renteu la carmanyola cada dia amb aigua i sabó.

Recordeu als infants i adolescents que, en arribar al centre educatiu, han de desar les carmanyoles al frigorífic al més aviat possible. És important que no deixin la bossa amb les carmanyoles a temperatura ambient.