Adrian Swancar

Què és el «vamping» i com pot afectar el descans dels nostres fills?

La rutina que tenen els joves de mirar el mòbil just abans d'anar a dormir redueix el temps de son per l'impacte de la llum blava de la pantalla

Adrian Swancar
per Criar.cat
Tancar-se a l'habitació per donar l'última ullada del dia a les fotos noves d'Instagram, mirar alguns vídeos de TikTok, escoltar el darrer capítol del seu pòdcast preferit, xatejar per WhatsApp o revisar els apunts per a l'examen de l'endemà. Aquest gest d'intimitat de tancar-se al seu refugi, quan ho fan els adolescents, es denomina vamping.

La necessitat de mirar el mòbil constantment, i concretament abans d'anar a dormir, pot suposar una addicció per a una part dels joves. Concretament, i segons un estudi de PiLeJe, el 22% dels adolescents són "incapaços" de no consultar el seu dispositiu abans de dormir. Això comporta una dependència o "estat mental i físic patològic en què una persona necessita un determinat estímul per aconseguir una sensació de benestar". Fins i tot pot comportar la por irracional a estar sense mòbil, la nomofòbia.


La conseqüència més evident d'utilitzar el telèfon mòbil abans de dormir és que es retallen les hores de son, ja que més de la meitat dels joves no controlen l'estona que hi dediquen, sovint més de la que voldrien. A més, la llum blava que emeten els dispositius confon el nostre cervell, i li fa pensar que és de dia, detalla l'estudi.


La falta de foscor, doncs, suprimeix l'alliberació de melatonina, l'hormona neuronal necessària per tenir un son de qualitat òptima. I, a més, les activitats que es realitzen amb els mòbils no són relaxants, sinó excitants per al cervell. "Moments de multitasca i rebre molta informació, que no permeten al nostre cervell preparar-se per dormir, sinó que fan la funció oposada", explica el neurofisiòleg Javier Albares.

A curt termini, un adolescent amb menys hores de son és menys creatiu, menys empàtic, amb tendència a desenvolupar més trastorns de l'estat d'ànim i a consumir més substàncies excitants i tòxiques, alerta l'informe. I és que amb l'ús de dispositius mòbils no només es redueixen les hores de son, sinó que són de pitjor qualitat: "El vamping no només redueix la quantitat de son, sinó que a més fa que sigui més superficial". 

Com es pot combatre? Segons els psicòlegs, és necessari desconnectar de les pantalles dues hores abans d'anar a dormir. Una solució que no encaixa amb l'estil de vida dels adolescents. Albares, més enllà d'encoratjar als pares a donar exemple, facilita una altra estratègia que pot col·laborar en la tasca: un carregador comú al menjador per a tota la família. 
Arxivat a:
PantallesGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres