Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del
Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat més de 1.300 exemplars de 58 espècies de peix i marisc de consum humà que estaven a la venda a mercats de
Catalunya (Ametlla de Mar i l'Ampolla), la resta de l'
Estat (Menorca, Mallorca, Eivissa i Alacant),
Itàlia (Gènova, Civitavecchia, Alguer) i
França (Marsella).
El treball, publicat a la revista
Environmental Pollution, sosté que de totes elles, els exemplars de
13 espècies sempre presentaven concentracions de
mercuri per sota de les recomanades com a segures per la Unió Europea (UE).
El mercuri és un element
tòxic que perjudica els
ronyons,
pulmons i el sistema cardiovascular i nerviós, sobretot en
dones embarassades i
població infantil.
A causa de les seves propietats fisicoquímiques, es pot transportar a llargues distàncies i dipositar-se en
ecosistemes aquàtics, on és absorbit per peixos i altres organismes.
La majoria del mercuri que és ingerit per la població humana prové, precisament, del consum de peix i marisc. Els resultats mostren que els exemplars de 13 de les 58 espècies analitzades sempre tenen nivells de mercuri per sota dels límits recomanats per la
Unió Europea:
Sardina,
seitó, mare de
lluç,
caramel (o gerret),
besuc,
orada,
raors,
moll de roca,
serrà,
escorball,
salpa,
llampuga i
calamar.
Segons els autors, les autoritats sanitàries haurien de prestar especial atenció a les espècies de
peix i
marisc amb els nivells de mercuri més elevats i fer les recomanacions sanitàries preventives adequades, especialment per a les dones embarassades i els nens.