10 aliments que no es poden oferir sencers fins als 4 anys

Els trossos de poma, les salsitxes, els tomàquets cirerols, les cireres o les crispetes, per exemple, tenen risc d'asfíxia

17 de novembre de 2022 a les 08:00h
Quan es comença a fer Baby Led Weaning (BLW) no tot s'hi val. Hi ha certs aliments sòlids, que per la seva forma, mida o textura, poden suposar un risc d'asfíxia. Les porcions que per una persona adulta són petites, per un infant pot ser impossible d'empassar.

Menjar massa de pressa o oferir-los abans d'hora aliments que no poden encara mastegar bé són coses que podem evitar fer per prevenir ennuegaments.

És per això que us hem preparat una llista d'aliments considerats sòlids amb risc d'asfíxia, que segons la darrera Guia d'alimentació saludable en la primera infància de l'Agència de Salut Pública no hauríem d'oferir sencers fins als quatre anys o més. És just a partir d'aquesta edat quan es considera que el risc d'ennuegament es minimitza (no desapareix) i, per tant, és més segur oferir aliments sencers.

Quins són aquests aliments que hem d'evitar donar sencers abans dels 4 anys i quines alternatives hi ha per poder-los oferir de forma segura? 
 

Trossos de poma: fins als 4 anys no els hem d'oferir a rodanxes. Cal oferir la poma ratllada o al forn.

Tomàquets "xerri" o cirerers: la manera segura d'oferir-los NO és partits per la meitat. Cal tallar-los a llunes (trossets finets i llargs).

Raïm: Cal també tallar-lo a llunes. Si el tallem per la meitat, encara que el pelem i li extraiem el pinyol, també hi pot haver risc d'ennuegament. 
 

Cireres: cal també tallar-les verticalment fent llunes, perquè si les fem a trossets, encara que sigui sense pinyol, hi pot haver risc d'asfíxia. 

Pastanagues crues: ni senceres ni a rodanxes. Caldrà tallar-les a palets primets o bé ratllada.

Olives: encara que siguin sense pinyol o farcides no les podem oferir senceres fins que tinguin 4 anys. Cal tallar-les a tires.

Salsitxes: els trossets de salsitxa també poden ser perillosos fins els 4 anys. Es recomana tallar ben petitet (no només en rodanxes).
 

Crispetes: La textura i la forma de les crispetes fan que fins els 4 anys no siguin recomanables i es consideren un sòlid amb risc d'asfíxia.

Caramels: A banda del fet que nutricionalment no es recomanen, també poden ser un element potencial d'asfíxia.

Fruits secs: No es recomana donar-los sencers als infants menors de 4 anys. Es poden oferir en polsim, en crema (crema de cacauet) o esmicolats. 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat