10 aliments que no es poden oferir sencers fins als 4 anys

Els trossos de poma, les salsitxes, els tomàquets cirerols, les cireres o les crispetes, per exemple, tenen risc d'asfíxia

Quan es comença a fer Baby Led Weaning (BLW) no tot s'hi val. Hi ha certs aliments sòlids, que per la seva forma, mida o textura, poden suposar un risc d'asfíxia. Les porcions que per una persona adulta són petites, per un infant pot ser impossible d'empassar.

Menjar massa de pressa o oferir-los abans d'hora aliments que no poden encara mastegar bé són coses que podem evitar fer per prevenir ennuegaments.

És per això que us hem preparat una llista d'aliments considerats sòlids amb risc d'asfíxia, que segons la darrera Guia d'alimentació saludable en la primera infància de l'Agència de Salut Pública no hauríem d'oferir sencers fins als quatre anys o més. És just a partir d'aquesta edat quan es considera que el risc d'ennuegament es minimitza (no desapareix) i, per tant, és més segur oferir aliments sencers.

Quins són aquests aliments que hem d'evitar donar sencers abans dels 4 anys i quines alternatives hi ha per poder-los oferir de forma segura? 
 

Trossos de poma: fins als 4 anys no els hem d'oferir a rodanxes. Cal oferir la poma ratllada o al forn.

Tomàquets "xerri" o cirerers: la manera segura d'oferir-los NO és partits per la meitat. Cal tallar-los a llunes (trossets finets i llargs).

Raïm: Cal també tallar-lo a llunes. Si el tallem per la meitat, encara que el pelem i li extraiem el pinyol, també hi pot haver risc d'ennuegament. 
 

Cireres: cal també tallar-les verticalment fent llunes, perquè si les fem a trossets, encara que sigui sense pinyol, hi pot haver risc d'asfíxia. 

Pastanagues crues: ni senceres ni a rodanxes. Caldrà tallar-les a palets primets o bé ratllada.

Olives: encara que siguin sense pinyol o farcides no les podem oferir senceres fins que tinguin 4 anys. Cal tallar-les a tires.

Salsitxes: els trossets de salsitxa també poden ser perillosos fins els 4 anys. Es recomana tallar ben petitet (no només en rodanxes).
 

Crispetes: La textura i la forma de les crispetes fan que fins els 4 anys no siguin recomanables i es consideren un sòlid amb risc d'asfíxia.

Caramels: A banda del fet que nutricionalment no es recomanen, també poden ser un element potencial d'asfíxia.

Fruits secs: No es recomana donar-los sencers als infants menors de 4 anys. Es poden oferir en polsim, en crema (crema de cacauet) o esmicolats. 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres