Per què es posen més malalts a l'hivern? Com ho podem evitar?

Claus per evitar que els infants es posin malalts a l'hivern

30 de novembre de 2022 a les 08:00h
per Alba Carreres
Amb l'arribada del fred arriben també tota mena de virus, refredats, i als més petits de la casa la temuda bronquiolitis. Però per què passa això? Per què es posen més malalts a l'hivern? Com ho podem evitar?

En primer lloc hem de pensar en una sèrie de raons, no hi ha una sola explicació. I no, no es posen malalts per anar descalços o "agafar fred", tal com ens explicava en aquest article la Dra. Anna Estapé.


Els infants poden jugar a l'aire lliure també a l'hivern, encara que faci fred. El fred en sí no provoca cap refredat, ni la grip.

Així doncs, què és el que fa que sigui més freqüent posar-se malalt durant l'hivern, i que hi hagi criatures que no "vegin la llum" fins que no arriba la primavera?


Els virus que es repliquen més a l'hivern: la majoria de virus respiratoris estacionals es repliquen més ràpidament i la seva coberta lipídica és més resistent. Els corrents d'aire fan que els virus puguin circular amb més facilitat i les baixes temperatures faciliten la seva proliferació.  

Defenses debilitades: Un estudi de la Universitat de Yale apunta que les baixes temperatures debiliten la primera línia de defenses del nas. A més, el nostre sistema immunitari es ralentitza amb les temperatures. 


Llocs tancats i amb menys ventilació: Una altra explicació és el fet que en aquesta època de l'any freqüentem més llocs tancats i menys ventilats que a l'estiu, per la qual cosa el contagi sol ser major. 

Com podem evitar que es posin malalts?

Evitant i frenant el contagi. Entre tots i totes posant-hi el nostre granet de sorra. A través de la higiene de mans, evitant compartir estris de menjar o de beure que hagin tocat la saliva d'una altra persona, cobrir-se la boca i el nas en tossir, esternudar o mocar-se en mocadors d'un sol ús i llençar-lo immediatament (i ens hem de rentar les mans després)... Són algunes de les mesures que evitaran el contagi. 


La Dra. Anna Estapé també recomana vestir-los per capes, per poder ajustar la roba a la temperatura, abrigar-los també el cap, evitar les temperatures més extremes i rentar-se les mans abans d'arribar a casa. 
Arxivat a:
SalutGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola | Adrià Costa
El Departament d'Educació dissenya un primer desplegament de les mesures per millorar els aprenentatges de l'alumnat català
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat