Per què es posen més malalts a l'hivern? Com ho podem evitar?

Claus per evitar que els infants es posin malalts a l'hivern

per Alba Carreres
Amb l'arribada del fred arriben també tota mena de virus, refredats, i als més petits de la casa la temuda bronquiolitis. Però per què passa això? Per què es posen més malalts a l'hivern? Com ho podem evitar?

En primer lloc hem de pensar en una sèrie de raons, no hi ha una sola explicació. I no, no es posen malalts per anar descalços o "agafar fred", tal com ens explicava en aquest article la Dra. Anna Estapé.


Els infants poden jugar a l'aire lliure també a l'hivern, encara que faci fred. El fred en sí no provoca cap refredat, ni la grip.

Així doncs, què és el que fa que sigui més freqüent posar-se malalt durant l'hivern, i que hi hagi criatures que no "vegin la llum" fins que no arriba la primavera?


Els virus que es repliquen més a l'hivern: la majoria de virus respiratoris estacionals es repliquen més ràpidament i la seva coberta lipídica és més resistent. Els corrents d'aire fan que els virus puguin circular amb més facilitat i les baixes temperatures faciliten la seva proliferació.  

Defenses debilitades: Un estudi de la Universitat de Yale apunta que les baixes temperatures debiliten la primera línia de defenses del nas. A més, el nostre sistema immunitari es ralentitza amb les temperatures. 

Llocs tancats i amb menys ventilació: Una altra explicació és el fet que en aquesta època de l'any freqüentem més llocs tancats i menys ventilats que a l'estiu, per la qual cosa el contagi sol ser major. 

Com podem evitar que es posin malalts?

Evitant i frenant el contagi. Entre tots i totes posant-hi el nostre granet de sorra. A través de la higiene de mans, evitant compartir estris de menjar o de beure que hagin tocat la saliva d'una altra persona, cobrir-se la boca i el nas en tossir, esternudar o mocar-se en mocadors d'un sol ús i llençar-lo immediatament (i ens hem de rentar les mans després)... Són algunes de les mesures que evitaran el contagi. 


La Dra. Anna Estapé també recomana vestir-los per capes, per poder ajustar la roba a la temperatura, abrigar-los també el cap, evitar les temperatures més extremes i rentar-se les mans abans d'arribar a casa. 
Arxivat a:
SalutGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres