El Castell de Cardona. | Patrimoni

5 escapades per gaudir de paisatges irresistibles a l'hivern

Una selecció de les millors destinacions de Catalunya per aquesta època de l'any

16 de desembre de 2022 a les 08:00h
El Castell de Cardona. | Patrimoni

Valls, rius, vinyes... Catalunya és plena d'indrets irresistibles per gaudir, fins i tot a l'hivern. Sempre és bona hora per escapar-te en família i descobrir racons amb els nostres fills, alguns dels quals són veritables paisatges de conte. Aquestes són les propostes que us hem recollit:

 

Castellfollit de la Roca (Girona)

A 296 metres d'altitud i assentat en una cinglera basàltica es troba el poble gironí de Castellfollit de la Roca. La cinglera de Castellfollit és resultat de l’erosió entre els rius Fluvià i Toronell sobre les restes dels corrents de lava que fa milers d’anys va haver-hi a la zona. Una història que ha marcat molt la manera de fer i ser del poble. De fet, hi ha veïns que viuen literalment a tocar del precipici. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Té més de 50 metres d'alçària i gairebé un quilòmetre de longitud. Aquest municipi d'aires medievals és una de les localitats més petites de l'Estat. A més a més, té menys de 1.000 habitants, segons el darrer cens de 2018, fet que encara incrementa el seu encant. Té places i carrers estrets, construïts amb pedra volcànica. Al final de la gran roca sobre la qual viu el poble, hi trobem l'església de Sant Salvador. Molts descriuen el seu perfil, prop del penya-segat, com a "senzillament espectacular" i per totes les seves característiques és per a alguns turistes un dels llocs més "increïbles" de Catalunya.
 

Castellfollit de la Roca Foto: Turisme Garrotxa


Vinyes del Priorat  
Totes les èpoques de l'any són bones per visitar les vinyes del país, però la lluminositat i la vivesa dels colors de la tardor que tant representen les del Priorat durant el novembre són, simplement, màgics i fan gust de veure i experimentar. Si ets un o una amant del vi, trobaràs en la comarca del Priorat el millor lloc per a la degustació. De fet, la seva és l'única denominació d'origen qualificada de casa nostra (DOQ Priorat). A Bellmunt del Priorat, per exemple, podreu fer una ruta circular de gairebé 10 quilòmetres que, majoritàriament, transcorre entre camps de vinyes. Segur que en el viatge trobareu un celler on posar la cirereta de l'escapada i fer una visita.
 

Les vinyes del Priorat. Foto: Turisme.cat


 Visitar la Cerdanya 

Per increïble que pugui semblar, encara hi ha gent que no ha visitat la comarca de la Cerdanya. Per a aquest col·lectiu, així com per a tots aquells que ja l'han gaudit, no cal esperar que hi hagi neu o a què es fongui per començar a caminar per les seves rutes, poden anar-hi ara. De fet, per a molts és imprescindible fer-ho, ja que és en aquesta època quan la zona es converteix en un autèntic espectacle. Les fulles es tornen de color groc, verd i marró, cosa que fa que les rutes es gaudeixin molt més. D'entre les més curtes, destaca el camí dels enamorats, al costat de Puigcerdà, que dura aproximadament una hora, passa per l'església de Sant Jaume de Rigolisa i ofereix unes vistes úniques de la vall. Si disposem de més temps, podem visitar Guils, un municipi amb uns paisatges maquíssims que s'ha convertit en un lloc de visita turística per excel·lència. Una altra opció a considerar al territori és fer el recorregut circular des de Ger i fins a l'estany de Malniu. 
 

La Cerdanya. Foto: Catalunya.com


La Fageda d'en Jordà (Garrotxa) 

Sembla tret d'un quadre de Pollock, però és un paisatge ben real. És el bosc de conte per excel·lència de Catalunya. Un indret  preciós i fotogènic on és imprescindible no deixar-se la càmera a casa, valgui la redundància. La Fageda d'en Jordà és un espai popular i atractiu, sobretot en el mes de novembre per la gamma de colors amb què es vesteixen les fulles. Si t'agraden els llocs naturals, aquesta zona és de les millors que tens a la vora per visitar. La Garrotxa és una terra de volcans i la Fageda és una meravella natural creada per un tipus de faig molt especial, que ha crescut precisament sobre terreny de lava, que prové d'una erupció del volcà Croscat, i això li permet tenir una humitat ideal per al seu creixement. Hi ha diversos camins que recorren la zona. Potser un dels més coneguts és el que porta el nom de Joan Maragall, que no es va poder estar de dedicar-li un poema per explicar la manera que té de seduir el visitant: “Li agafa un dolç oblit de tot lo món en el silenci d’aquell lloc profond”, va resumir l'artista.
 

Durant la jornada es mostraran alguns exemples de boscos madurs situats en espais naturals de Catalunya. Foto: Martí Albesa.


El Castell de Cardona

Si el que t'apassiona és la història, has de visitar el Castell de Cardona, probablement la fortalesa més important de tot Catalunya. Damunt la mola imponent que fa més de 12 segles que domina la zona, Guifré el Pilós va construir l'impressionant castell d'estil romànic i gòtic, que va ser propietat dels ducs de Cardona, una de les famílies més poderoses de la Corona d'Aragó. Actualment, és un parador de turisme, motiu pel qual es permet dormir dins dels seus murs mil·lenaris. Dins del conjunt, destaquen la torre de la Minyona (del segle XI), de 15 metres d'alçada i més de 10 metres de diàmetre, i l'església romànica de Sant Vicenç i el seu claustre, així com les imperdibles mines de sal.
 

El Castell de Cardona Foto: Patrimoni


Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola
Imatge d'arxiu de l'entrada a una escola | Adrià Costa
El Departament d'Educació dissenya un primer desplegament de les mesures per millorar els aprenentatges de l'alumnat català
Imatge il·lustrativa
Annie Spratt
per Sònia Méndez
No, el dolor no ens fa forts, en tot cas més savis...
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat